Okurkový salát v létě osvěží. Tělu navíc dodá plno vitamínů

Zdroj: Pixabay

Okurek mám každé léto plný skleník. Nestíhám je ani spotřebovávat, rozdávám je tak rodině a známým. Z těch, které mi zůstanou, dělám mnoho jídel, mimo jiné jsem si už před časem oblíbila salát s octovou zálivkou.

Okurkový salát se dá udělat na mnoho způsobů, někdy okurky nastrouhám a smíchám s jogurtem, jindy k nim přidám rajčata. Recept, který vám ale nyní představím, se mi v létě osvědčil nejvíc. Jde totiž o osvěžující pokrm, který si v horkém počasí opravdu vychutnáte.

Plné vitamínů

Okurky jsou osvěžující zelenina, která poskytuje tělu celou řadu benefitů. Obsahují až 96 % vody, což pomáhá udržovat tělo hydratované, píše Healthline. To je především v létě obrovskou výhodou, pokud máte problém s pitným režimem.

Okurky jsou výbornou volbou pro kontrolu váhy díky nízkému obsahu kalorií. Obsahují vitamíny K, C, B a minerály jako draslík, hořčík a mangan. Díky obsahu vlákniny podporují zdravé trávení a pravidelnou stolici, doplňuje WebMD.

PharmEasy uvádí, že draslík v okurkách může pomoci snížit krevní tlak, vitamin K je důležitý pro zdraví kostí. Zeleninu navíc můžete použít i zevně jako pleťovou masku či prostředek pro zklidnění kůže popálené od slunce.

Recept na osvěžující salát

Na přípravu salátu budete potřebovat 2 velké salátové okurky, 1/2 červené cibule, 2 lžíce čerstvého kopru 2 lžíce pažitky a 2 lžíce petrželky. Na zálivku si připravte 3 lžíce jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje, lžičku medu, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.

Okurky můžete nastrouhat nebo nakrájet, je to na vás. Já je obvykle krájím na tenká kolečka. Cibuli pokrájejte na menší kousky. Potom všechny ingredience jednoduše smíchejte a vše zalijte připravenou zálivkou. Před podáváním nechte salát vychladit v ledničce.

Zdroj: PharmEasy, WebMD, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz