Treska je nejen chutná ryba, ale také poskytuje řadu významných zdravotních výhod. V létě si ji můžete připravit i na grilu. Vyzkoušejte si rybu udělat s bylinkovým máslem a česnekem podle následujícího receptu .
Ryby obecně jsou velmi zdravé. Samotná treska má ale plno konkrétních výhod, které nenajdete úplně u všech druhů. Po přečtení tohoto článku možná budete mít důvod zařadit ji do jídelníčku pravidelně.
Proč právě treska?
Treska je vynikajícím zdrojem nízkotučných bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a údržbu svalové hmoty, píše Healthline. Dále je bohatá na vitamíny B12, B6 a niacin, které jsou důležité pro metabolismus, tvorbu červených krvinek a funkci nervového systému.
Sice neobsahuje tolik omega-3 mastných kyselin jako tučnější ryby, na druhou stranu v ní ale najdete důležité minerály jako selen, fosfor a jód.
Treska je velmi nízkotučná ryba, což z ní dělá vynikající volbu pro ty, kteří sledují příjem kalorií nebo se snaží snížit spotřebu nasycených tuků. Obsahuje mimo jiné i cholin, nutrient důležitý pro zdraví mozku a nervového systému, doplňuje WebMD.
Jak připravit tresku na grilu?
Na přípravu pokrmu budete potřebovat 4 filety z tresky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Bylinkové máslo připravíte smícháním másla, šťávy z citronu, nasekané petrželky, česneku, pažitky a špetky soli.
Rozehřejte gril na střední teplotu. Filety z tresky potřete olivovým olejem a osolte a opepřete z obou stran. Položte je na rozpálený gril a grilujte 4 až 5 minut z každé strany. Na talíři ji potom potřete máslem.
Ke grilované tresce se hodí zelenina či opečené pečivo, můžete k ní ale připravit klidně také pečené brambory, nebo třeba lehký letní bramborový salát.
Zdroj: Healthify Me, Aqua, WebMD, Healthline, Jíme to
Autor: Šárka Cvrkalová