Avokádo ve vodě vydrží čerstvé až 24 hodin. Pokapejte ho citronem a bude to ještě déle

Zdroj: Pixabay

Avokádo se dá využít v mnoha pokrmech, ne vždy ho ale zpracujeme celé najednou. A nejspíš dobře víte, že pokud ho rozpůlíte a uchováte část v lednici, velmi rychle zhnědne. To už na něj potom člověk chuť nemá. Přitom se dá ale uchovávat tohle ovoce i tak, aby zůstalo dlouho čerstvé.

Avokádo využijete v salátech, pomazánkách, v sushi, jako přílohu k různým masovým pokrmům. Pokud tedy jednu jeho polovinu použijete a těšíte se, až dojde i na tu druhou, ujistěte se, že ovoce uchováváte správně tak, aby nezhnědlo.

Avokádo a zdraví

Avokádo sice obsahuje tuky, jedná se ale o tuky zdravé. Obsahuje především ty mononenasycené, které jsou prospěšné pro srdce, vysvětluje Medical News Today.

Ovoce podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat pocit sytosti. Najdete v něm zejména vitamíny K, C, B5, B6, E a draslík, dále velké množství antioxidantů. Avokádo může také pomoci snížit hladinu cholesterolu.

V neposlední řadě je potom vhodné ho do jídelníčku zařadit, protože podporuje vstřebávání živin z jiných potravin, tím pádem může pomoci ke snížení hmotnosti.

Jak avokádo skladovat?

Avokádo byste vždy měli po rozkrojení skladovat v lednici. Má totiž poměrně rychlý proces zrání, který také urychluje to, za jak dlouho se ovoce zkazí, varuje Martha Stewart.

Aby avokádo nezhnědlo, pokapejte jeho dužinu citronovou šťávou. Potom ho dejte do plastové misky a uzavřete, abyste minimalizovali přístup vzduchu k němu. Takto vám pak vydrží čerstvé i několik dní.

Pokud máte v plánu avokádo využít do druhého dne, nebo třeba i jen do několika hodin po zpracování první poloviny, stačí ho celé ponořit do vody, ve které vydrží čerstvé až 24 hodin, doplňuje Eating Well.

Zdroj: Medical News Today, Eating Well, Martha Stewart

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz