Shiitake je jedlá houba původem z východní Asie. Její název pochází z japonštiny, kde shii označuje strom, na kterém houba roste, a take znamená houba. V posledních letech se výrazně její využívání rozšířilo i v české kuchyni.
Shiitake je houba, která skvěle chutná a hodí se do mnoha různých pokrmů. Mimo to je ale také velmi zdravá. V Asii se používá už mnoho desítek let mimo jiné v medicíně. Proč byste ji do jídelníčku měli zařadit i vy?
Zdravotní účinky houby
Shiitake má dlouhou historii v asijské kultuře, kde se pěstuje již více než 1000 let. Původně pochází z horských oblastí Číny, Japonska a Koreje, píše Sugimoto.
Nejen v zahraničí, ale i u nás se využívá pro své zdravotní účinky. Obsahuje beta-glukany, které stimulují imunitní reakce, je bohatá na sloučeniny, které bojují proti oxidačnímu stresu, a může pomoci snižovat hladinu cholesterolu, píše RX List.
Kromě toho některé studie naznačují potenciál v prevenci rakoviny, uvádí WebMD. Houba je bohatým zdrojem vitamínů D a B a obsahuje velké množství selenu. V neposlední řadě obsahuje vlákninu, která podporuje zdravé trávení.
Využití v kuchyni
Houba má trochu vyšší pořizovací cenu. I když se z ní dá připravit klasická smaženice, jen málokdo by to asi dělal. Shiitake se daleko častěji využívá v omáčkách nebo polévkách.
Kromě toho se ale přidává také do salátů, do čínských nudlových směsí nebo do rizota. Čerstvé shiitake lze také grilovat jako přílohu nebo hlavní chod.
Zdroj: RX List, WebMD, Healthline, Sugimoto
Autor: Šárka Cvrkalová