Ovoce i zeleninu je nutné před konzumací nebo tepelným zpracováním umýt. A to ať už je z vaší zahrádky, nebo z obchodu, kde na ni sahaly desítky lidí a je navíc často nastříkaná různými ochranými prostředky.
Potraviny nicméně nestačí pouze umýt pod tekoucí vodou. Ve skutečnosti byste si při mytí ovoce a zeleniny měli dávat extrémně záležet, jinak pro vás může být jídlo ve výsledku více škodlivé než zdravé.
Zbavte ovoce i zeleninu škodlivin
„Správné mytí čerstvého ovoce a zeleniny je dobrým zvykem, abyste minimalizovali požití potenciálně škodlivých zbytků a choroboplodných zárodků,“ vysvětlují odborníci pro Health.
„S čerstvými produkty manipuluje mnoho lidí, než si je koupíte v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Dostatečné mytí čerstvého ovoce a zeleniny před konzumací může výrazně snížit zbytky škodlivin, které na nich mohou zůstat během cesty do vaší kuchyně,“ doplňují.
Jen pod tekoucí vodou nestačí
Umývat ovoce a zeleninu pouze pod tekoucí vodou nestačí. Okurky, ředkvičky i rajčata byste vždy měli umístit do mísy se studenou vodou s ledem. Tu byste po pěti minutách měli vyměnit.
Tímto způsobem se z potravin odplaví opravdu veškeré škodliviny. Potom je důležité při závěrečném oplachování myslet na to, abyste si vy sami předem umyli poctivě ruce mýdlem, doplňuje Better Homes & Gardens.
Co se týče ovoce, hrušky, jablka, broskve a další ovoce bez tvrdých slupek myjte pod teplou tekoucí vodou, to ale minimálně dvě minuty a dejte si záležet, abyste skutečně ovoce umyli, nikoli pouze opláchli, píše FDA.
Ačkoli mohou výše zmíněné rady znít absurdně a vy si říkáte, že na mytí ovoce opravdu nic není, věřte tomu, že kvůli špatné hygieně při zacházení s těmito potravinami se často lidé setkávají i se závažnými zdravotními problémy, varuje závěrem Southern Living.
Zdroj: Healthline, FDA, Better Homes & Gardens, Southern Living, Health
Autor: Šárka Cvrkalová