Někdy jdou mandarinky i pomeranče oloupat velmi snadno, daleko častěji se ale setkáte s tím, že nevíte, kde vlastně začít, slupka se vám trhá a šťáva z ovoce teče úplně všude. Existuje přitom jednoduchá cesta, jak si s tímto problémem poradit.
Loupání citrusů nemusí být žádnou vědou. Nejhorší, co můžete udělat, je používat po celou dobu jenom nůž. Obvykle jde o neefektivní způsob, navíc se přitom můžete nehezky poranit. Pomoci ale může lžíce.
Oloupání citrusu pomocí lžičky
Ještě předtím, než budete ovoce loupat, položte ho na prkénko a jemně stiskněte rukama. To podle serveru Purelux dodá buničině maximální šťavnatost.
Následně odřízněte husté části kůry na dvou pólech citrusu. Udělejte nožem jeden podélný mělký řez, spojující horní a spodní část ovoce. Pak už budete potřebovat jen lžíci.
Tu dejte pod kůru a jemně s její pomocí oddělujte slupku od dužiny. V ideálním případě se vám podaří slupku jednoduše během několika vteřin odstranit celou a v kuse, píše Apetit.
Další jednoduchý způsob
Druhou možností, jak pomocí lžíce oloupat pomeranč, mandarinku, nebo i citron, je naříznout slupku ovoce kolem dokola a potom pod ni jednoduše zajet lžící a plod vyloupnout. Jediné, co vám zbyde, budou dvě kůrkové „misky“.
Jak uvádí ADBZ, těmito snadnými způsoby si ušetříte čas i nervy, ovoce nepřijde o zdravou šťávu, navíc si v kuchyni neuděláte nepořádek. Naučte tyto jednoduché triky také své děti, abyste jim nemuseli ovoce připravovat až do dospělosti.
Zdroj: ADBZ, iReceptář, Apetit, Portál pro Ženy, Purelux
Autor: Šárka Cvrkalová