Babiččin letní salát: Lehký oběd z ingrediencí z naší zahrady

Zdroj: Pixabay

Většina babiček se vyžívá v přípravě omáček, pečeného masa a dalších velmi kalorických jídel, kterými hostí vnoučata, kdykoli k ní přijedou. Ta moje ale ví, že daleko více ocením zdravější pokrmy. Především v létě se vždy těším na její saláty.

Ten, který dělá každé léto, jsem se naučila připravovat i já. A to hlavně proto, že jsem si stoprocentně jistá tím, co do něj dávám. Většinu ingrediencí totiž natrhám na vlastní zahradě.

Co budete potřebovat?

Na přípravu salátu budete potřebovat 2 rajčata, okurku, svazek ředkviček, salát, rukolu, bazalku, a pokud chcete, můžete přidat i cibuli. Všechny tyto ingredience jednoduše vypěstujete během léta na zahrádce či ve skleníku.

Zajímavý se ale salát stává díky sladkokyselé zálivce, na kterou budete potřebovat sladkou sójovou omáčku, med, chilli papričky, čerstvý zázvor a olivový olej.

Kombinaci sladké chuti s ostrou využívám v kuchyni často. Med je totiž potravina s antibakteriálními účinky, chilli papričky pak tělu dodávají řadu vitamínů a navíc, jak píše Healthline, jejich konzumace může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Příprava salátu

Příprava salátu je velmi snadná. Veškerou zeleninu důkladně omyjte, potom ji nakrájejte na menší kousky a smíchejte. Ze zmíněných ingrediencí si připravte zálivku, která bude sladká, kyselá i ostrá podle vašich preferencí.

Potom vše smíchejte a dejte do lednice vychladit. Pokud chcete, můžete salát před podáváním posypat směsí oříšků. Moje babička to tak obvykle dělá, já je spíše vynechávám, záleží čistě na vašich preferencích.

Zdroj: Autorský recept, Healthline, Mayo Clinic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz