Prkénko v kuchyni používáme pravděpodobně všichni. Nikdo si nechce krájením zničit kuchyňskou linku, navíc se potom nakrájené potraviny z prkénka snáze přendávají do hrnce. Víte ale, že na výběru tohoto kuchyňského vybavení velmi záleží?
Možná si říkáte, že na tom není nic složitého. Jednoduše půjdete do obchodu a prkénko si koupíte. Existuje jich ale celá řada druhů a například při výběru materiálu je důležité se pořádně zamyslet.
Plastová prkénka
Základními materiály, ze kterých se prkénka dělají, jsou dřevo a plast. Někdy se můžete setkat i s prkénky skleněnými, ta se ale většině lidí příliš neosvědčila a moc se nepoužívají, píše Hobby InStory.
Plastová prkénka jsou lehká a velmi dobře se udržují. Hodí se například při přípravě syrového masa. Můžete je dát i do myčky, což je jejich hlavní výhodou. Mnoho lidí se ale v poslední době snaží plastům vyhnout i proto, že se jejich části mohou dostat do jídla, varuje server Dům a Zahrada.
Dřevěná prkénka
Nejideálnější volbou jsou tedy prkénka dřevěná. Ta se sice trochu hůře udržují a do myčky bychom vám je dávat neradili, na druhou stranu jsou zcela nezávadná pro zdraví.
Ideálními materiály pro dřevěná prkénka jsou tvrdá dřeva jako dub, javor nebo bambus. Web Prostřeno radí jednou za čas prkénka ošetřit speciálními oleji.
V opačném případě se totiž může stát, že při namočení popraskají a poničí se. Zároveň je mnohdy lepší investovat do prkének dražších, která následně déle vydrží a můžete si být jisti jejich kvalitou, doplňuje Vlasta.
Zdroj: Dům a Zahrada, Prostřeno, Hobby InStory, Vlasta
Autor: Šárka Cvrkalová