Rukolový salát s kuřecím masem: Zdravý a lehký oběd vhodný pro dietáře

Zdroj: Pixabay

Rukola je sama o sobě nahořklá a mnoho mých přátel ji nemá rádo. Kdykoli jim ale připravím rukolový salát, jsou nadšení a pochutnávají si. Jde jednoduše o to s touto zeleninou smíchat ty správné chutě. Vyzkoušejte to i vy.

Rukolový salát je lehký oběd, který dělám poměrně pravidelně. Jedná se o zdravé jídlo, můžete si ho dát při dietách, přesto si na něm ale pochutnáte.

Zdravotní účinky rukoly

Rukola je zelenina bohatá na antioxidanty. Obsahuje karotenoidy a flavonoidy, které chrání buňky před poškozením. Má také velké množství vitaminu K, který je důležitý pro vstřebávání vápníku.

V rukole najdete mimo jiné glukosinoláty, které mohou mít protirakovinné účinky, doplňuje Healthline. Zelenina dále chrání oči, pomáhá kontrole tělesné hmotnosti a může podporovat střevní mikroflóru.

Rukolový salát s kuřecím masem

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 200 gramů rukoly, 200 gramů kuřecích prsou, 100 gramů cherry rajčat, červenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, lžíci balzamikového octa, sůl a pepř dle chuti. Můžete použít také plátky sýru na dozdobení.

Kuřecí prsa okořeňte solí a pepřem, poté je na pánvi s trochou olivového oleje opečte dozlatova. Nechte je vychladnout a nakrájejte na plátky.

Rukolu omyjte a osušte. Cherry rajčata rozpulte, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V míse pak zeleninu smíchejte a přidejte nakrájené kuřecí maso.

V malé misce smíchejte olivový olej a balzamikový ocet, vše osolte a opepřete dle chuti. Zálivku nalijte na salát a jemně ho promíchejte. Pokud chcete, posypte salát tenkými plátky parmezánu nebo jiného sýru.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Tuasaude, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz