Milovníci sýrů si dnes přijdou na své. Řeč totiž bude o sýrech, které dávají našemu tělu jen ty nejlepší látky. Někteří mají zaškatulkované sýry jako tučný produkt plný kalorií. Nemusí ale tomu tak být u všech druhů. Přesvědčte se sami.
Sýr je mléčný výrobek se stovkami struktur a chutí. Vyrábí se přidáním kyselin a bakterií do mléka a následným zpracováním pevných částic. Výsledek záleží na tom, jaké mléko se používá a jak výroba probíhá.
Sýr není jen tučný, jak si o něm většina lidí myslí. Je také bohatým zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. Pomáhá proti osteoporóze a srdečním poruchám.
Mozzarella
Mozzarella je bílý měkký sýr. Původem je z Itálie a vyrábí se kravského nebo buvolího mléka. Má méně kalorií než většina ostatních sýrů.
Mozzarella také obsahuje bakterie, které působí jako probiotika, a studie provedená na zvířatech dokázala, že tato probiotika mohou zlepšovat střeva, imunitu a bojují proti zánětům v těle.
Tento oválný jemný sýr s velkým podílem vlhkosti si nejvíce vychutnáte s rajčaty a bazalkou v salátu Caprese.
Modrý plísňový sýr
Sýr vyráběný z kravského, ovčího nebo kozího mléka obsahuje kultury plísně penicilinu.
Obvykle má bílou barvu s modrými nebo šedými skvrnami. Jeho chuť je výrazná a štiplavá. Má mnohem více vápníku než většina ostatních sýrů.
Je to optimální sýr pro zdraví kostí a kloubů. Skvěle chutná v salátu v kombinaci s hruškami nebo jablky, ořechy a medem.
Feta
Sýr feta je měkký a hodně slaný bílý sýr. Původem je z Řecka a obvykle se vyrábí z kozího nebo ovčího mléka. Ovčí feta je ostřejší, zatímco kozí feta má jemnější chuť.
Tento sýr je balený ve slaném nálevu a obsahuje velké množství sodíku. Kaloricky je pro zdraví mnohem příznivější než třeba běžné sýry typu eidam.
Napodobeninou sýru feta je také balkánský sýr, který je dělaný podobným způsobem.
Zdroj: healthline.com
Autor: Naďa Brožová