Smažená tarantule: Pochoutka z Kambodže plná bílkovin

Zdroj: Pixabay

Existuje celá řada receptů, které jsou v zahraničních zemích považovány za lahůdku, u nás bychom je ale nejspíš neocenili. Jedním z nich je pravděpodobně i smažená tarantule. Ochutnali byste?

Tarantule jsou obří pavouci, kterých se mnoho lidí bojí, nebo minimálně štítí. Ačkoli někdo je i v České republice chová jako domácí mazlíčky, většina lidí se od nich spíš drží dál. Dovedete si ale představit, že by vám tarantuli někdo naservíroval k obědu?

Recept z Kambodže

Smažená tarantule je pochoutkou především v Kambodži, odkud také recept na ni pochází. Tento pokrm je populární zejména ve městě Skuon v provincii Kampong Cham.

Prodává se často jako pouliční jídlo na tržištích. Turisté ho mohou ale ochutnat také jako kuriozitu v některých restauracích zaměřených na cizince. Místními je jídlo považováno za lahůdku, ostatní nicméně odrazuje nejen fakt, že jde o smaženého pavouka, ale také strach z jedovatosti zvířete.

Lidovky nicméně uvádí, že pokud je tarantule připravena profesionály, není se čeho bát. Důležité je pouze důkladné tepelné zpracování, které zničí případné patogeny.

Jak se tarantule připravuje?

Tarantule prý díky vekému množství koření, ve kterém se obaluje, chutná trochu jako smažené brambůrky. Její maso nemá žádnou specifickou chuť, je ale křupavé, podobně jako například sušení červi, popisuje Video Aktuálně.

Tarantule se nejprve očistí a zbaví chloupků. Poté se koření směsí soli, cukru a glutamátu sodného. Nakonec se smaží v oleji, dokud není křupavá. V tomto stavu se pak podává ještě teplá.

Zdroj: Lidovky, iDNES, Video Aktuálně, Vlasta, Kroměřížský deník

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz