Kapusta je velmi zdravá zelenina, kterou si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce. Já to tak dělám každým rokem. Tuto potravinu velmi ráda v kuchyni využívám při přípravě mnoha pokrmů, mimo jiné i na kapustový salát se strouhankou.
Kapusta je potravina bohatá na živiny. Obsahuje vysoké množství vitamínů C, K, B6 a kyseliny listové. Je také dobrým zdrojem vlákniny, manganu a vápníku.
Zelenina je dále bohatá na antioxidanty jako beta-karoten, lutein a různé polyfenoly, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, dodává WebMD. Její využití v kuchyni tak mohu rozhodně mimo jiné z těchto důvodů doporučit.
Kapustový salát se strouhankou
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat menší hlávku kapusty, mrkev, 1/2 červené cibule, 1/4 šálku jablečného octa, 2 lžíce olivového oleje, lžíci medu, sůl a pepř podle chuti, 1/2 šálku strouhanky a 2 lžíce másla.
Veškerou zeleninu očistěte, opláchněte a pokrájejte na malé kousky. Potom ji smíchejte v misce a zalijte ji na 2 hodiny vodou. Nechte ji takto uležet v lednici.
Jak na přípravu salátu
V malé misce připravte zálivku. Smíchejte jablečný ocet, olivový olej, med, sůl a pepř. Zeleninovou směs slijte. Zálivkou potom zeleninu přelijte a vše dobře promíchejte. Nechte salát asi 15 až 20 minut odležet, aby kapusta změkla.
Mezitím na pánvi rozehřejte máslo. Přidejte strouhanku a opékejte na středním ohni, dokud nezezlátne a nebude křupavá. Průběžně míchejte, aby se nespálila.
Těsně před podáváním přidejte většinu opečené strouhanky do salátu a lehce promíchejte. Při servírování pak zbytkem strouhanky salát posypte.
Zdroj: Autorský recept, Medical News Today, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová