Nattó: Japonské fermentované boby se podávají obvykle k snídani, hodí se ale i do salátů

Natto
Shades0404, CC BY 2.5, Wikipedia Commons

Slyšeli jste už o pokrmu s názvem nattó? Jedná se o speciální japonské jídlo, které rozhodně musíte ochutnat, pokud do země vyrazíte. Sehnat se dá i u nás, ačkoli si na něm pravděpodobně nepochutnáte tak jako od tamních šéfkuchařů.

Nattó jsou fermentované sójové boby. Vznikají pomocí bakterie Bacillus subtilis. Proces trvá obvykle 24 až 36 hodin při teplotě kolem 40 °C. Díky tomu vzniká charakteristická chuť i vůně bobů, ale také typická slizovitá konzistence, píše US SOY.

Nattó a zdraví

Fermentované sójové boby jsou v mnoha ohledech pro lidské tělo přínosné. Jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují také probiotika podporující trávení, uvádí Healthline.

Kromě toho mají vysoký obsah vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí a srdce. Častější konzumace pokrmu může také pomáhat snižovat riziko krevních sraženin, dodává server LT.

Jak se boby konzumují?

V Japonsku se boby nejčastěji podávají ve formě snídaně. Kombinují se s rýží a vytvářejí bohaté jídlo, které se stává základem dne a dodá vám bez problému energii na celé dopoledne. A to i přesto, že je jen minimálně kalorické.

Do jídla můžete přidat také sójovou omáčku a pokrájenou pažitku. Někdy se v takovém případě potom podává jako lehký předkrm, ve výjimečných situacích si lidé toto jídlo dávají i na odpolední svačiny, doplňuje LT.

Nattó Japonci kromě toho dávají do sushi, do nejrůznějších salátů, někdy ho používají jako přílohu k masu či mořským plodům. Jedná se o velmi oblíbené jídlo, které dnes zakoupíte v internetových obchodech i u nás, vyzkoušet si ho tak můžete i mimo tamní kulturu.

Zdroj: Český rozhlas Plus, YouTube, Healthline, LT, US SOY

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz