Máslo při pečení nahradíte olejem i řeckým jogurtem. Pokrm bude navíc zdravější

Zdroj: Pixabay

Bez másla se doma skoro nikdo neobejde. Mimo jiné se využívá při pečení, a to především sladkých, někdy ale i slaných dezertů. Přesto se může stát, že ho budete potřebovat něčím nahradit. A my víme, co vám v takovém případě pomůže.

Někomu se za máslo nechce utrácet, protože někdy stojí opravdu velké peníze. Někdo si ho nemůže dát kvůli laktózové intoleranci. A někdy ho jednoduše doma nemáte a není čas jít ho kupovat. Jakým způsobem se dá máslo při pečení nahradit?

Řepkový olej

První možností, co použít místo másla, je řepkový olej. Jde o potravinu plnou omega-3 mastných kyselin, která dovede máslo zastoupit jak v teplé, tak i ve studené kuchyni, píše web Recepty. 100 gramů másla nahradí asi 75 mililitrů oleje.

Olivový olej

Podobně jako v předchozím případě, i v tomto budete za 100 gramů másla potřebovat asi 75 mililitrů oleje. Olivový olej je sice o něco dražší než řepkový, kromě omega-3 mastných kyselin ale obsahuje také větší množství antioxidantů, uvádí Pro Ženy.

Avokádo

Možná to mnohé z vás překvapí, ale rozmačkané avokádo může ve skutečnosti při pečení velmi snadno nahradit máslo. Na chuti to sotva poznáte a využít se dá i ve slané, i ve sladké verzi jídla. Využijte ho stejné množství, které byste podle receptu měli použít při užití klasického másla, radí eKuchařka.

Bílý jogurt

V neposlední řadě můžete máslo v receptech nahradit jogurtem. Jogurt řeckého typu ve srovnání s máslem obsahuje jen minimum kalorií, zhruba pětkrát méně, píše iReceptář. Navíc je také o něco levnější. Při pečení ho použijte místo másla v poměru 1:1.

Zdroj: Pro Ženy, Recepty, iReceptář, eKuchařka, Top Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz