Máte mezi známými někoho, kdo se vyhýbá živočišným produktům? I v takovém případě mu můžete naservírovat pokrm s majonézou. Chce to jenom připravit si doma tu veganskou. Já ji dělám už roky. A rozdíl byste oproti té klasické sotva poznali.
Veganskou majonézu jsem původně dělala kvůli kamarádovi, co nejí živočišné produkty. Je ale zdravá a na přípravu velmi snadná, dělám ji tak nyní i pro rodinu, která proti tomu vůbec nic nemá.
Proč je zdravější?
Veganská majonéza může být v některých ohledech považována za zdravější alternativu ke klasické verzi. Neobsahuje cholesterol, protože při její přípravě nevyužíváte vajíčka.
Má nižší obsah nasycených tuků, zejména pokud je použit kvalitní rostlinný olej. Může obsahovat více prospěšných látek z rostlinných zdrojů, jako jsou například antioxidanty. V neposlední řadě je pak vhodná pro alergiky na některé potraviny.
Jak na její přípravu?
Na přípravu veganské majonézy budete potřebovat 120 mililitrů rostlinného mléka (já používám sójové, ale může být i mandlové), 240 mililitrů rostlinného oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1/2 lžičky hořčice, špetku soli a pepře.
Všechny ingredience kromě oleje vložte do vysoké nádoby. Použijte tyčový mixér a začněte míchat. Pomalu přilévejte olej a stále mixujte, dokud směs nezhoustne a nevytvoří konzistenci podobnou majonéze.
Ochutnejte a případně dolaďte chuť solí, octem nebo sladidlem. Někomu vyhovuje majonéza spíše přírodnější, já osobně ji mám ale raději kyselou. To už je zcela na vás.
Zdroj: Autorský recept, Inspired Kitchen, Planted
Autor: Šárka Cvrkalová