Moje rodina se v pořádání velkých grilovaček vyžívá. Není nad to pozvat desítku hostů, společně posedět během letního večera venku a užít si jídlo z grilu. Už kdysi jsem si nicméně všimla, že pouze maso, na které se navíc musí dlouho čekat, hosty uspokojit nedokáže.
Když člověk pořádá grilovačku, měl by myslet na to, že kromě masa, sýrů a zeleniny z grilu si lidé rádi dopřejí také něco, co mohou k těmto jídlům přikusovat. A hlavně něco, co mohou takzvaně uzobávat ve chvíli, kdy se hlavní chod teprve připravuje.
Vybrat si musí každý
Kdykoli se u nás pořádá grilovačka, role jsou jasně rozdělené. Mužská část domácnosti si bere na starosti maso a sýry, které se připravují na grilu. Já mám potom na starosti přípravu zbytku pohoštění.
Kromě toho, že připravím pro hosty misky s křupkami a brambůrky, dělám pokaždé také obložené talíře. Na těch nesmí chybět zelenina, oříšky ani sýry. Obvykle se zaměřuji na to, aby vše skvěle vypadalo, ale hlavně aby si vybral každý.
Zelenina ze zahrádky
Základem obložených talířů je zelenina, kterou používám čerstvou z naší zahrádky. Patří k ní okurky, ředkvičky, rajčata a různé druhy salátů. Většina lidí to uvítá i proto, že jde o zdravý předkrm.
Zelenina má nízký obsah kalorií, zasytí ale hladové hosty, kteří se nemohou dočkat hlavního chodu. Nehrozí tak, že by si někdo stěžoval na nedostatečné pohoštění.
Co se týče sýrů, snažím se obvykle vybírat ty méně tučné, protože grilované pokrmy už samy o sobě jsou někdy nezdravé a já se snažím tuto skutečnost vyrovnávat. Obvykle tak volím například mozzarellu, která má málo kalorií, obsahuje ale velké množství vody, fosforu a vápníku.
K velmi zdravým druhům sýru patří také olomoucké tvarůžky, které mají na 100 gramů pouze 127 kalorií, píší Novinky. K sýrům se pak hodí kombinovat ořechy, nejlepší jsou ty vlašské, k sýrům plísňovým se ale hodí také oříšky piniové.
Zdroj: Autorský článek, Medical News Today, Eating Well, Novinky
Autor: Šárka Cvrkalová