Středomořský těstovinový salát s olivami a bazalkou: Lehký letní oběd

Zdroj: 123rf

Klasický řecký salát pravděpodobně znáte všichni. Kombinuje obvykle chuť okurek, rajčat a další zeleniny s olivami a slaným sýrem. Zkoušeli jste si už ale připravit doma těstovinový středomořský salát?

Prvnímu zmíněnému jídlu se v mnohém podobá. Ingredience jsou v podstatě totožné, přidávají se k nim nicméně těstoviny, což dělá ze salátu sytý pokrm a také hlavní jídlo. Zkuste si ho podle mého receptu doma udělat i vy.

Co budete potřebovat

Na přípravu receptu budete potřebovat 300 gramů těstovin, 200 gramů fety, 100 gramů černých oliv, červenou cibuli, 2 rajčata, okurku, hrst čerstvé bazalky, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, lžíci vinného octa, sůl a pepř podle chuti.

Osobně salát miluji nejen pro jeho chuť. Obsahuje celou řadu zdravých ingrediencí. Třeba takové olivy mají protizánětlivé účinky. Mohou tak pomoci snížit chronické záněty v těle. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, píše WebMD.

Čerstvá bazalka zase podporuje trávení, pomáhá snižovat stres a úzkosti a má také velké množství vitamínu K, který pomáhá udržovat zdravé kosti a klouby, doplňuje Cleveland Clinic.

Jak na přípravu salátu

Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, sceďte je a nechte vychladnout. Nakrájejte fetu na kostičky, rajčata a okurku na plátky, cibuli na tenké proužky.

V míse smíchejte těstoviny s nakrájenými ingrediencemi a olivami. Přidejte natrhané lístky bazalky. V misce smíchejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř na zálivku.

Zálivku nalijte na salát a jemně promíchejte. Před podáváním nechte salát alespoň 30 minut odležet v lednici. Jedná se o ideální a zdravý oběd, který chutná nejlépe v teplých letních dnech.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Cleveland Clinic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz