Uvařit těstoviny není nijak složité. Jednoduše je dáte do osolené vody a počkáte dobu, která je uvedená na obale. Je to ale vždy tak snadné? Italové při přípravě těstovin používají speciální triky.
Chcete si doma udělat těstoviny tak, aby pokrm chutnal jako od pravého italského šéfkuchaře? Máme pro vás hned několik typů, které se možná zdají být banální, mohou ale výsledek vašeho snažení hodně ovlivnit.
Al dente
Správně uvařené těstoviny jsou takové, které nejsou ani tvrdé, ale ani rozvařené. Těstovina musí být takzvaně na skus, což znamená, že bude měkká na povrchu, uvnitř ale stále ještě trochu tvrdší.
Italové používají pro takto připravené těstoviny výraz al dente a jde o jediný správný způsob, jak se těstoviny v zemi podávají, píše Proženy. Prvním předpokladem pro správně uvařené těstoviny je použít kvalitní druh. Zapomeňte na těstoviny za pár korun a sáhněte raději po středně drahých značkách.
Zásady správného vaření
Těstoviny vždy vařte ve vysokém hrnci i v případě, že jich děláte jen jednu porci. Vodu ještě předtím, než se začne vařit, důkladně osolte, radí iReceptář.
Na 100 gramů těstovin je nutné použít zhruba 1 litr vody. Těstoviny vkládejte až do vroucí vody. Nikdy je nevařte pod pokličkou. Ihned po vložení těstovin do hrnce je promíchejte. Tím pádem se vám nebudou lepit, uvádí AAzdraví.
Do vody na těstoviny se nikdy nepřidává olej. Tím potom můžete jídlo dochutit po uvaření. V opačném případě totiž může přebít jejich chuť, navíc jsou pak těstoviny klouzavé a nehodí se k omáčkám.
Zdroj: iReceptář, AAzdraví, Top Recepty, Proženy
Autor: Šárka Cvrkalová