Egyptská kuchyně je z velké části vegetariánská. V restauraci můžete jíst klidně rukama

Zdroj: 123rf

Chystáte se na dovolenou do Egypta? Pravděpodobně budete chtít ochutnat také specifickou místní kuchyni. Některá jídla vás možná překvapí a stejně tak zvyklosti, které se dodržují v místních restauracích.

Egyptská kuchyně je rozhodně od té naší velmi odlišná. Na co byste se měli připravit, pokud do země cestujete na dovolenou? Podívejte se, co je pro tamní pokrmy typické.

Vegetariánská jídla dominantou

Egypťané sice jedí maso, velkou dominantou místní kuchyně jsou ale spíše jídla vegetariánská, píše Barcelo Experiences. Je to spojeno především s náboženskými a historickými důvody.

V Egyptě se hojně využívají místní suroviny. K oblíbeným patří čočka, fazole, rýže a pšenice, které tvoří základ mnoha pokrmů. Oblíbené je používání koření, jako je kmín, koriandr a kardamom.

V restauraci se běžně sdílí jídlo

Mezi typické egyptské recepty patří například kushari, směs těstovin, rýže a čočky s pikantní rajčatovou omáčkou. Dalším oblíbeným pokrmem je molokhia, což je polévka z listů jutovníku.

V restauracích se velmi často sdílí jídlo. To znamená, že se objedná větší porce, kterou si potom hodující dělí mezi sebou, popisuje Egyptian Streets. Téměř ke každému jídlu se zde podává chléb.

V tradičních restauracích se navíc obvykle může jíst rukama, zejména při konzumaci chleba a některých konkrétních pokrmů. Téměř v žádném případě nicméně není používání rukou považováno za neslušné.

Zdroj: In Mama’s Kitchen, Egyptian Streets, Barcelo Experiences, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz