V létě si ráda dávám zeleninový salát s podmáslím. Používám do něj čerstvou zeleninu ze zahrady, která je plná vitamínů, zároveň ale v kombinaci s podmáslím v teplých letních dnech pokrm osvěží. Zda si ho dáte na svačinu, nebo jako lehký salát po obědě, je jen na vás.
Jde o lehký a zdravý recept, který bych já osobně mohla dělat každý druhý den. I moje rodina ho má ráda. Vyzkoušejte tento jednoduchý pokrm připravit svým blízkým doma i vy a uvidíte, že si všichni pochutnají.
Zdravé podmáslí
O zdravotních účincích zeleniny nikdo nepochybuje. Málokdo ví, že je ale také velmi zdravé právě podmáslí. Podmáslí je většinou vyrobeno z odstředěného mléka, takže obsahuje méně tuku než plnotučné mléko.
Obsahuje kvalitní bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu a opravu tkání, píše Healthline. Podmáslí je také dobrým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. V neposlední řadě je bohaté na vitamíny B, zejména B12 a riboflavin, a také obsahuje důležité minerály jako draslík a fosfor.
Jak na zdravý letní salát
Na přípravu salátu budete potřebovat 2 středně velké okurky, 4 střední rajčata, malou červenou cibuli, 1/2 hrnku čerstvého kopru, hrnek podmáslí, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, šťávu z 1/2 citronu, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.
Omyjte zeleninu. Okurky oloupejte (pokud preferujete) a nakrájejte na tenké plátky. Rajčata nakrájejte na středně velké kousky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo půlměsíčky.
V misce smíchejte podmáslí, olivový olej a citronovou šťávu. Osolte a opepřete podle chuti. Ve velké míse smíchejte nakrájenou zeleninu a kopr. Pak vše přelijte zálivkou a dejte vychladit. Nakonec podle chuti osolte a opepřete a můžete podávat.
Zdroj: Autorský recept, Times of India, WebMD, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová