V létě velmi často připravuji pro rodinu zdravý zeleninový salát, který doplňuji o černé fazole. Ty jsou syté, nahradí v množství bílkovin maso, k čerstvé zelenině se hodí a mají také velké množství vitamínů. Recept na jídlo je velmi snadný.
Moje rodina miluje maso, jednou za čas se ale i pánskou část domácnosti pokouším přesvědčit, že se bez něj dá obejít. Černé fazole jsou bohaté na proteiny a pomáhají tak budovat svalovou hmotu. To je obvykle argument, kterým je přesvědčím, aby neprotestovali a začali jíst.
Proč jíst černé fazole?
Černé fazole mají kromě vysokého obsahu proteinů mnoho dalších výhod. Mají nízký glykemický index, což pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Jsou dále bohaté na antioxidanty, a proto chrání buňky a zvyšují imunitu, píše Medical News Today.
Dále ve fazolích najdete velké množství železa, folátu, hořčíku, vápníku a draslíku. Navíc mají nízký obsah tuku, a hodí se proto také při dietách, doplňuje na závěr Healthline.
Jak na salát s fazolemi
Na přípravu salátu budete potřebovat plechovku černých fazolí, červenou papriku, okurku, 2 rajčata, půlku červené cibule, koriandr, šťávu z limetky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.
V míse smíchejte scezené a propláchnuté černé fazole s nakrájenou paprikou, okurkou, rajčaty a cibulí. Přidejte nasekaný koriandr. V malé misce smíchejte limetkovou šťávu s olivovým olejem, solí a pepřem na zálivku.
Zálivku potom jednoduše nalijte na salát a vše dobře promíchejte. Nechte salát alespoň 15 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. Pak jenom podle chuti dosolte nebo dopepřete a můžete podávat.
Zdroj: Autorský recept, Mayo clinic, Medical News Today, Healthline
Autor: Šárka Cvrkalová