Slyšeli jste už o pokrmu s názvem Bún Chả? Jedná se o vietnamské jídlo, které si velmi snadno můžete připravit i u nás. Recept na něj představil v médiích například Zdeněk Pohlreich, vyzkoušejte si tedy tuto zahraniční pochoutku udělat podle jeho návodu.
Bún Chả je tradiční vietnamský pokrm, který pochází z hlavního města Hanoje. Přesný původ jídla není zcela jasný, ale pokrm je již po desítky let součástí hanojské kuchyně, píše Taste Atlas. Ve 20. století se stalo jídlo populární v rámci pouličního prodeje.
Tradiční vietnamské jídlo
Bún Chả je pokrm, jehož základem jsou obvykle rýžové nudle. K těm se podává grilované vepřové maso (obvykle vepřová kotleta a mleté vepřové). Chybět nesmí ani sladkokyselá omáčka.
Součástí pokrmu je také velké množství čerstvé zeleniny a bylinek, které jídlu dodají typickou asijskou chuť. Jídlo se obyčejně servíruje na několika oddělených miskách, takže si ho smícháte v takovém poměru, jak máte rádi.
Jak na přípravu jídla
Recept Zdeňka Pohlreicha je velmi snadný. Budete potřebovat kilogram vepřového bůčku, 3 cibule, paličku česneku, 100 gramů třtinového cukru, 50 mililitrů vody, 2 lžíce ústřicové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř.
Na omáčku smíchejte 3 utřené stroužky česneku, 2 pokrájené chilli papričky, 300 mililitrů vlažné vody, 20 mililitrů oleje, 50 mililitrů rybí omáčky a 50 gramů cukru.
Bůček nakrájejte na tenké plátky, česnek a cibuli pokrájejte najemno a smíchejte s masem. Cukr nechte zkaramelizovat na pánvi, zalijte ho vodou a přidejte ústřicovou omáčku, sůl a pepř. Nálev dejte k masu a vše nechte hodinu odležet.
Plátky masa vyskládejte na gril a grilujte je asi 8 minut z každé strany na středním plameni. Nakonec je naservírujte na talíř, do mističek dejte připravenou omáčku a na další talíř nudle a zeleninu. Pak už je jen na vás, jak si pokrm nakombinujete.
Zdroj: Vietnam Tourism, Taste Atlas, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová