Slovenská kuchyně využívá více sýrů. Oproti nám vaří méně omáček

Zdroj: Samphotostock

Slovenská republika je nám velmi blízko. Přesto se ale v mnoha ohledech kulturně lišíme. Tamní kuchyně má jistá specifika, která jsou pro nás jednoduše cizokrajná. Na co byste se měli v tomto ohledu připravit, pokud k sousedům vyrazíte?

Slovenská kuchyně nabízí pestrou paletu chutí a vůní, ovlivněnou historií i geografickou polohou země. Tradiční slovenská jídla jsou často sytá a výživná, perfektní především pro chladné horské oblasti, popisuje Prima Fresh.

Typická jídla a ingredience

Od české kuchyně se liší ta slovenská jen v některých ohledech. Podobně jako u nás i na Slovensku se velmi hojně používají brambory, zelí a také uzené maso. K tomu ale patří mezi velmi časté ingredience také kozí a ovčí sýry a smetana.

To je také hlavní rozdíl oproti české kuchyni. Naši sousedé daleko více v jídlech využívají sýry a brynzu. Na druhou stranu dělají méně omáček, na které jsme u nás přeborníci.

Mezi nejtypičtější slovenské pokrmy patří brynzové halušky, které jsou považovány za národní jídlo. Dále je to potom kapustnica, tedy hustá polévka z kysaného zelí a uzeného masa, nebo třeba pirohy, plněné a obvykle slané knedlíčky.

Zvyklosti slovenských restaurací

Ať už Slovenskem pouze projíždíte a chcete se někde stavit na oběd, nebo se zdržujete déle, v restauracích se potkáte s trochu jinými zvyklostmi než u nás.

Jako první vás možná překvapí, že polévka je tu často považována za hlavní chod. Pokud si tak objednáte polévku a potom ještě další jídlo, někdy na vás bude obsluha hledět s podivem.

Většina Slováků preferuje k jídlu pít minerální vodu. Dá se tu samozřejmě objednat i ta neperlivá, není to ale tak častým zvykem. V neposlední řadě potom platí fakt, že spropitné je většinou už zahrnuto v účtu, obvykle se tak dýška nenechávají, nebo jen velmi nízká. Pokud ale necháte větší, nejspíš se nikdo zlobit nebude.

Zdroj: Expres, Top Recepty, Prima Fresh

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz