Řapíkatý celer se hojně využívá v kuchyni pro svou křupavost a výraznou chuť. Celerový džus se stal velmi oblíbeným, ačkoliv jsou mu přisuzovány některé vlastnosti, které nebyly prokázány. I přesto je vhodné jej zařadit do vašeho jídelníčku.
Řapíkatý celer je nízkokalorická zelenina, která obsahuje vysoké množství vody, což přispívá k jeho osvěžujícím vlastnostem. Na 100 gramů celeru připadá pouze asi 16 kalorií. Celer je také bohatý na vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K, vitamín C, vitamíny skupiny B) a minerály (jako draslík, vápník a hořčík).
Antioxidanty snižují zánět
Celer obsahuje prospěšné antioxidanty — apigenin a luteolin. Podle serveru Medical News Today některé výzkumy ukazují, že apigenin a luteolin snižují zánět a mohou pomoci léčit různá zánětlivá onemocnění.
Protizánětlivá strava je také důležitou součástí boje s nemocemi, jako je revmatoidní artritida.
Nedávná studie podle serveru WebMD navíc zjistila, že několik sloučenin v listech a semenech celeru působí v těle jako silné antioxidanty, které mohou snížit riziko rakoviny.
Hitem se stal celerový džus
Velmi oblíbeným se stal celerový džus. Ten je díky množství vody velmi dobrým zdrojem hydratace.
Magazín Nutrients připomíná, že správná hydratace pomáhá řídit krevní tlak, tělesnou teplotu, funkci mozku, dodávání živin, vylučování odpadu a zdraví ledvin.
Server FoodData Central také dodává, že jeden šálek obsahuje pouze 3 gramy přirozeně se vyskytujícího cukru.
Na druhou stranu je nutné zmínit, že vzniklo i mnoho neověřených tvrzení o tom, že je celerová šťáva všelékem a detoxikuje tělo. Jak ale dodává PubMed Central, nebyly nikdy provedeny potřebné studie na to, že by celerová šťáva ničila bakterie ve střevech a působila detoxikačně.
Domácí celerový džus
Ačkoliv není celerová šťáva všelékem, její účinky na zdraví jsou nepopiratelné. Zařadit celerovou šťávu do svého jídelníčku je tedy krok správným směrem.
Připravte si šťávu podle receptu ze serveru Good Food. Budete na ni potřebovat 500 g celeru, 1 zelené jablko, 1 citron a 20 g zázvoru.
Všechny ingredience jednoduše rozmixujte a následně přeceďte přes jemné sítko. Nápoj následně vypijte.
Zdroje: Medical News Today, WebMD, Nutrients, FoodData Central, PubMed Central, Good Food
Autor: Soňa Jiroutová