Brambory jsou velmi cenným zdrojem živin. Vyzkoušejte recept na rychlé líné brambory

Zdroj: Shutterstock

Každý rodič ví, že občas je velký boj dostat do dítěte pořádné jídlo, protože děti by nejraději jedly jen sladké. Občas ale může kreativní obměna jídla udělat divy a děti přijmou i obyčejné brambory. Navíc v kombinaci s cottage docílíte skvělé večeře pro celou rodinu.

Brambory jsou jednou z nejčastěji konzumovaných plodin na světě.

Brambory jsou plné živin

Ačkoliv jsou často vnímány jako zdroj škrobu a kalorií, mají také řadu zdravotních přínosů, které často bývají přehlíženy.

Brambory jsou bohatým zdrojem mnoha důležitých živin, mezi které patří například vitamín C, draslík, vitamíny B a vláknina.

Právě vláknina pomáhá podporovat zdravé trávení tím, že zvyšuje objem stolice a usnadňuje její průchod střevy. To může pomoci předcházet zácpě a podporovat pravidelné vyprazdňování. Kromě toho vláknina působí jako prebiotikum, které podporuje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě.

Draslík pak hraje klíčovou roli v regulaci krevního tlaku, protože vyrovnává účinky sodíku.

Navíc zmíněný škrob není podle serveru PubMed štěpen a plně absorbován tělem. Místo toho se dostane do tlustého střeva, kde se stane zdrojem živin pro prospěšné bakterie ve vašem střevě.

Nebojte se sacharidů

I přes vysoký obsah sacharidů, mohou být brambory součástí zdravé stravy při kontrole hmotnosti. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny mohou brambory zvyšovat pocit sytosti, což může snížit celkový příjem kalorií.

Důležité je, jak jsou brambory připravovány – pečené nebo vařené brambory jsou zdravější variantou než smažené brambory nebo bramborové hranolky.

Server UC Davis Health dále upozorňuje na to, že nezdravými brambory činí až různé smetany a zálivky.

Brambory jsou nejen chutné a všestranné, ale také poskytují řadu zdravotních výhod a jejich zařazení do jídelníčku je důležité.

Líné brambory

Doma ráda připravuji zdravou večeři, ke které potřebuji 300 g brambor a 180 g cottage sýru.

Jedná se o velmi rychlé jídlo, které je hotové do 15 minut. Brambory jen uvaříte a rozšťoucháte, následně vmícháte cottage a můžete přidat trochu másla. Jídlo dochutíte solí a pepřem a máte hotovo.

Zdroje: Autorský článek, Medical News Today, PubMed

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz