Grilujte zdravě a bezpečně. Dodržujte zásady, které vám zpříjemní každou letní párty

Zdroj: 123rf

Grilovačky k létu jednoduše patří. O víkendech pozvat přátele, se kterými posedíte u vychlazeného piva a dáte si s nimi maso z grilu, to je jednoduše dobře strávený čas. Je ale třeba myslet na to, že je při grilování třeba dodržovat některé zásady, aby nedošlo k žádné nehodě. A také abyste měli jistotu, že je připravované jídlo uděláno zdravě.

Pokud budete pořádat grilovačku s přáteli a chcete se ujistit, že bude jednoduše nezapomenutelná, ale rozhodně pouze v tom dobrém slova smyslu, je důležité dodržovat zásady bezpečného grilování. Ve druhé řadě pak myslete na to, co vlastně budete podávat.

Zásady bezpečného grilování

První důležitou věcí, na kterou musíte myslet, je umístění grilu. Ten by vždy měl být venku na otevřeném prostranství, nikdy ho neumisťujte pod strom nebo do prostředí, ve kterém se nachází věci, které mohou snadno vzplanout, varuje Business Insider.

Zajistěte také pod grilem stabilní a rovný povrch, aby se nestalo, že se během přípravy jídla převrhne. Při samotném grilování pak myslete na to, že pokud se v okolí nacházejí děti, je třeba neustále gril hlídat a dohlížet na to, aby si neublížily.

Prevence je také velmi důležitá. Před přípravou jídla vždy gril očistěte od zbytků starého jídla a oleje, které by jednak mohly způsobit problémy vašemu zdraví, ale také mít na svědomí požár. V neposlední řadě pak mějte po ruce pro jistotu hasicí přístroj nebo kbelík s vodou či pískem.

Při grilování využívejte vždy železné kleště, dostatečně dlouhé, abyste se nespálili. Dbejte na to, abyste na sobě neměli příliš volné oblečení, které může snadno od teplého grilu vzplanout.

Jak grilovat zdravě

Zásady bezpečného grilování máte nastudované a chcete vědět, jak grilovat také zdravě? V první řadě je důležitý výběr potravin. Volte libové maso, zeleninu a ryby. Vyhněte se tučným masům a některým sýrům.

Myslete na to, že děti si dají raději kuřecí plátek nebo libový párek než ostrou klobásu. Maso marinujte v bylinkových omáčkách, pokud zvolíte například oblíbené pivní marinády, opět je vynechte u pokrmů připravovaných pro děti.

Grilujte při nižších teplotách, abyste zabránili spálení a tvorbě škodlivých látek. Dbejte na pravidelné otáčení jídla. Připálené kousky pak raději nejezte, vyhoďte je, protože látky z takových potravin jsou skutečně možným spouštěčem rakovinného bujení, píše Serious Eats.

Zeleninu si můžete dát k masu jak grilovanou, tak i syrovou, pečivo jezte zásadně celozrnné. A místo kečupu a hořčice si namíchejte domácí dresing z bílého jogurtu a bylinek podle chuti. Pánové pak jistě ocení domácí česnekovou omáčku.

Zdroj: Serious Eats, Eating Well, Bon Apetit, Bussiness Insider

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz