Mrkvový krém je zdravý a rychlý oběd, který si může dát s chutí dospělý člověk, můžete ho ale podávat i malým dětem. Je plný vitamínů a já ho doma dělám poměrně často. Recept na něj je totiž velmi snadný.
Snad každý ví, že je mrkev dobrá pro oči. Je to především díky tomu, že obsahuje vitamín A. Kromě toho má ale také velké množství vitamínů B a C. Z vlastních zkušeností navíc vím, že vláknina obsažená v mrkvi také podporuje zdravé trávení a pocit sytosti.
Mrkvová polévka
Mrkvový krém je vlastně hustá polévka s bramborami, která vás zasytí, dodá vám energii i vitamíny, dopřát si ji navíc můžete i v případě, že vám není právě nejlépe.
Na její přípravu budete potřebovat 500 gramů mrkve, 300 gramů brambor, cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, litr zeleninového vývaru, 200 mililitrů smetany na vaření a sůl a pepř dle chuti.
Jak na přípravu krému
Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nasekejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce vše orestujte, dejte ale pozor, aby česnek nezhořkl.
Ke směsi potom přisypte nakrájenou mrkev a brambory. Vše zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte polévku na mírném ohni asi 20–25 minut, dokud zelenina nezměkne. Potom ji rozmixujte tyčovým mixérem.
Na závěr už stačí pouze polévku zjemnit smetanou a podle chuti osolit a opepřit. Podává se horká a na talíři ji můžete dozdobit čerstvou petrželovou natí.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová