Říkáte si, že na bramborové kaši se nedá nic zkazit? Možná je to pravda, rozhodně se ale dá udělat na mnoho způsobů. Radek Kašpárek má při přípravě tohoto jídla speciální postup, který je velmi snadný a zvládne ho úplně každý.
Málokdo ví, že bramborová kaše je pokrm, který pochází už z 18. století. První recept na bramborovou kaši se objevil v roce 1747, tehdy byl napsán v kuchařce Umění vaření od Hannah Glasse. Kaše se dělala z brambor vařených ve slupce a dochucovala se mlékem.
Jednoduchá kaše
Většina z nás dnes dělá kaši naprosto jednoduše. Brambory okrájíte, uvaříte, potom je rozmixujete, zjemníte máslem, přidáte mléko a sůl. Někdo kaši dochucuje smaženou cibulkou či petrželí, to už je ale na preferencích každého z nás.
Jak má ale nejraději bramborovou kaši šéfkuchař Radek Kašpárek? Jeho receptem se můžete inspirovat a možná zjistíte, že jinak obyčejné a jednoduché jídlo se může velmi snadno proměnit v zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Jak na kaši podle Kašpárka
Na přípravu této bramborové kaše budete potřebovat 500 gramů brambor, 150 gramů másla, 100 mililitrů smetany (minimálně 30%), sůl a petrželovou nať.
Brambory oloupejte, pokrájejte na kostičky a dejte vařit doměkka. Máslo rozpusťte v hrnci, mělo by získat nahnědlou barvu, dejte ale pozor, abyste ho nespálili. Potom ho přes jemné sítko přidejte ke slitým bramborám.
Zamíchejte do směsi smetanu a sůl a vše prošlehejte na kaši. Kašpárek upozorňuje, že se nehodí ponorný mixér, protože by kaše měla zvláštní táhlou konzistenci. Nakonec kaši na talíři dozdobte petrželkou a můžete podávat.
Zdroj: iReceptář, CZ Test, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová