Místo piva si v létě dopřejte vinný střik. Je dietnější a osvěží

Zdroj: 123rf

Vinný střik je populární letní nápoj, který se skládá z vína a perlivé vody nebo sodovky. Obvykle se připravuje v poměru 1:1 nebo 2:1. Důvodů, proč si ho během teplých letních dnů dopřát místo jiného alkoholu, je celá řada.

V létě je obecně velmi nebezpečné pít alkohol. Na přímém sluníčku se totiž jeho účinky znásobují, a člověku tak může být i po jednom pivu pořádně špatně, upozorňuje Pro Ženy. Přesto si ale během grilovačky dopřát nějaké to alkoholické osvěžení můžete.

Vinný střik i při dietách

Obecně se při dietách a zdravém životním stylu doporučuje pít jen minimum alkoholu. Ani vinný střik byste si samozřejmě neměli dopřávat, pokud si ho ale dáte jednou za pár dní, nic se nestane.

Vinný střik obsahuje méně alkoholu než typické pivo, což z něj dělá lehčí nápoj. Má také méně kalorií, píše Pro svět. A to zejména ve chvíli, kdy je střik připraven z perlivé vody v poměru 1:1.

Proč si vinný střik dopřát v létě?

Ke grilovanému masu se jednoduše alkohol hodí. A nejčastěji je to právě pivo, které se podává na rodinných akcích. Vinný střik je ale daleko vhodnější.

Kombinace vína a perlivé vody vytváří osvěžující nápoj, který dobře hasí žízeň v horkém počasí. Navíc můžete upravit poměr vína a vody podle své chuti. Toto pití také nezanechává pocit těžkosti v žaludku jako některá piva.

V restauracích bychom vám ale objednání vinného střiku spíše nedoporučili. Podle staršího článku už dříve restaurace míchaly víno s vodou tak, jak je právě napadlo, nedodržovaly poměry a ve skutečnosti jste platili více za vodu než samotné víno.

Zdroj: Pro Ženy, Bety, iDNES, Pro svět

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz