Instantní jídla byla za socialismu velmi populární. Polévky z pytlíku dodnes šetří čas i peníze

Zdroj: Shutterstock

Někdy člověk potřebuje šetřit čas i peníze. Proto existují instantní jídla, která jsou občas skvělým pomocníkem. Nejsou sice zdravá a neměla by se konzumovat každý den, jednou za čas si je ale dáme všichni.

Instantní jídla přitom nejsou vymožeností moderní doby. Ve skutečnosti byla oblíbená už v dobách socialimu. Pamatujete si ještě na tehdejší jídla z pytlíku?

Šetřila se každá minuta

V 50. letech minulého století se ženy v domácnosti pokoušely šetřit každou minutu, píše Český rozhlas Dvojka. V práci toho měly hodně a bylo pro ně jednoduché doma zkrátka udělat mužům gulášovou polévku z pytlíku.

Byznys se sušenými ingrediencemi v pytlících rozjeli v roce 1873 v Německu bratři Carl a Alfred Knorrovi. Ti po pár letech vylepšili své receptury na polévkové pasty. První, která se objevila na trhu, byla hrachovka, připomíná G.

Vysoká zaměstnanost žen

Polévky (a později i další instantní jídla) z pytlíku byly oblíbené od samého začátku. Nejvíce se ale proslavily ve druhé polovině 19. století, když se v továrnách začala zvyšovat zaměstnatnost žen.

Dělnice zkrátka neměly doma čas na to stát u plotny. Dvěma hlavními firmami, které spolu soupeřily, byly tehdy Maggi a Graf. Jejich sloučením později vznikla Vitana, kterou známe i dnes.

V dnešní době jsou instatní jídla stále oblíbená. Mnoho lidí si zvyklo, že když nemají čas, jde o možnost, jak se najíst za poměrně nízké náklady a z velmi rychle připraveného jídla. Zároveň ale nejsme dnes rozhodně na instantních jídlech tolik závislí, jako byli lidé tehdy.

Zdroj: InStory, Český rozhlas Dvojka, G

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz