Pokud nejste zrovna nejzkušenějšími kuchaři, může se vám stát, že se v kuchyni budete potýkat s nějakým tím problémem. Myslete ale na to, že všechno se dá nějak vyřešit. Ve skutečnosti se i profesionálům někdy stane, že se jim například při pečení dortu srazí krém.
Pokud připravujete nějaký dezert a stane se vám, že se vám nepodaří krém, není potřeba ho hned vyhazovat. Většinou se dá jeho sražení snadno zachránit.
Zahřejte ho nad párou
Stává se to i zkušeným kuchařům. A i ti často dělají tu chybu, že krém jednoduše vyhodí a připravují nový, nebo jsou dokonce situací tak zklamaní, že přípravu dezertu úplně vzdají.
Přitom se hrudek ze sraženého krému dá zbavit pomocí jednoduchého triku. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a nad ním jednoduše v páře krém rozehřejte. Hrudky se rozpustí a vznikne vám opět hladká směs, kterou můžete použít.
Krém zachráníte mimo jiné i tím, že do něj přidáte vyšlehané máslo, které ho zjemní. Je jenom potřeba dávat ho do krému postupně po malých lžičkách a mít trpělivost. Rozšlehání hrudek může zabrat i deset minut, píše Atlaso.
Proč se krém vlastně srazil?
Je dobré znát důvody vašich chyb. V takovém případě se jim totiž příště vyhnete a nebudete muset problémy řešit. Ve většině případů může za sražení krému voda obsažená v másle.
Obvykle k tomu dochází, pokud jsou suroviny, které na krém používáte, rozdílné teploty. Ideální tak je před přípravou krému všechny ingredience vyndat na kuchyňskou linku a nechat je odpočívat alespoň hodinu, než s přípravou krému začnete, radí Pro Ženy.
Zdroj: Atlaso, iReceptář, Top Recepty, Pro Ženy
Autor: Šárka Cvrkalová