Paella: Španělské rizoto na tři způsoby

Tradiční španělské jídlo Paella
Zdroj: Shutterstock

Paella je pokrm, který bychom v našich končinách nejvíce přirovnali pravděpodobně k rizotu. Jde o tradiční španělský pokrm, který se rozšířil i v mnoha dalších zemích. U nás se o něm sice tolik nemluví, připravit si ho ale ve skutečnosti můžete velmi snadno.

Paella pochází z Valencie. Jedná se o třetí největší město ve Španělsku. Jeho obyvatelé jsou na jídlo podle všeho velmi hrdí. A to i přesto, že původně se jednalo o pokrm, který doma připravovali především chudí rybáři.

Ingredience se často liší

Základem paelly je vždy rýže. Té totiž bylo v minulosti vždy dost a i chudí lidé měli pokaždé doma zásoby. Další ingredience se pak ale liší a každý si do tohoto španělského rizota přidává to, co má rád. V minulosti to bylo především to, co rybáři ulovili.

Paella je pokrm, který člověka zasytí, neobsahuje ale obvykle nic nezdravého. Menší porce si tak můžete dopřávat i při dietách a podle toho, jaké ingredience do jídla dáte, může být také vašemu zdraví v mnoha ohledech přínosné.

Tři verze jídla

Existují tři základní verze pokrmu. Prvním je valencijská paella, do které se dávají rajčata, fazole, kuřecí či králičí maso a někdy také šneci. Mezi kořením, které se používá, nesmí chybět šafrán a rozmarýn.

Druhá verze je paella s mořskými plody. Do té se nedávají fazole, protože by se nehodily ke krevetám. Používá se ale naopak velké množství citronové šťávy a pokrm se často dochucuje česnekem a chilli papričkami.

Poslední je paella smíšená, která kombinuje předchozí dvě verze jídel. Najdete v ní jednak krevety a kousky ryb, jednak také další druhy masa a koření z valencijské verze.

Zdroj: Britannica, Everyday Food, Valencia Revealed, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz