Spaghetti all’Assassina bychom do češtiny mohli přeložit jako špagety nájemného vraha. Teorií o tom, jak název vznikl, je několik. Ve všech se ale lidé shodují na tom že jde o jedno z nejvíc sexy jídel v Itálii.
V receptu je zkombinována sladká chuť rajčat, ostrá chuť chilli papriček, ale zároveň také překvapivě vynikající hořká chuť mírně připálených těstovin. To všechno dělá z jídla velmi originální pokrm, pro který by podle Italů člověk doslova zabíjel.
Špagety nájemného vraha
Na přípravu pokrmu budete potřebovat olej, česnek, rajčatový protlak, vodu, kuřecí vývar, sůl, pepř, chilli papričky, špagety a na ozdobu petržel. Už podle surovin se dá říci, že na přípravu nebude pokrm nijak složitý.
V hrnci přiveďte k varu vodu a vývar, a to v poměru asi 3:1. Do směsi pak zamíchejte 2 velké lžíce rajčatového protlaku. Ten osolte, opepřete a nechte rozvařit. V pánvi si mezitím rozehřejte olej a na něm lehce orestujte nasekané chilli papričky a stroužky česneku.
Špagety připalujte opatrně
Jakmile se česnek s papričkami orestuje, přidejte dvě lžíce protlaku. Do pánve potom dejte syrové špagety tak, aby pokrývaly dno. Asi 3 minuty je opékejte, potom je otočte a připalte i z druhé strany.
Na špagety přidávejte protlak. A to vždy postupně, jakmile se odpaří, přidejte ho znovu malé množství. Tímto způsobem špagety vařte asi 20 minut. Nakonec je zakápněte olivovým olejem a naservírujte na talíř.
Špagety se zdobí ještě nasekaným česnekem a chilli papričkami, někdo na ně rád přidává čerstvou bazalku. V původním receptu se nekombinují se sýrem, dnes už si ale mnoho lidí bez strouhaného parmezánu jídlo nedovede představit.
Zdroj: Saveur, La Cucina Italiana, Tasting Table, Delish, YouTube
Autor: Šárka Cvrkalová