Za socialismu zdobila sýrová roláda pulty snad všech obchodů s lahůdkami. V dnešní době se už sice tolik neprodává, stále jde ale o pokrm, na který někdy jistě rádi zavzpomínáte. Připravit si ho snadno můžete i doma.
Sýrová roláda se dá připravit na celou řadu způsobů. My vám představíme jeden z těch nejjednodušších, který zvládne i ten, kdo si v kuchyni tak úplně nevěří. A i když jde o retro jídlo, pochutná si na něm celá rodina.
Co budete potřebovat
Sýrovou roládu připravíte velmi snadno jenom z pár základních ingrediencí. Budete pořebovat 4 vajíčka, 100 gramů mouky, 100 gramů strouhaného sýru, 100 gramů nakrájené šunky, 100 mililitrů smetany ke šlehání a koření.
Kromě soli a pepře můžete zvolit například sušené oregano či jiné italské bylinky, pokud ale chcete zachovat typickou českou chuť, hodí se i červená paprika nebo sušený česnek a cibulový prášek.
Jak na přípravu
Oddělte bílky od žloutků. Bílky společně se špetkou soli vyšlehejte. Následně do směsi postupně zašlehávejte i žloutky, poté také mouku, sýr a šunku. Jakmile vám vznikne jemná hustá směs, přilijte smetanu.
Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct na 180 °C asi na 10 až 15 minut. Potom ho vyndejte a ještě teplé opatrně srolujte. Můžete na něj ještě předtím poklást plátky šunky a sýru, aby vznikla jakási „náplň“.
Roláda se podává obvykle studená, hodí se na svačinu, ale i jako lehká večeře. Ideální je k ní přidat na ozdobu čerstvou zeleninu, skvělá jsou rajčata a také lístky bazalky.
Zdroj: Prima Fresh, Vlasta, iReceptář, NejRecept
Autor: Šárka Cvrkalová