Zeleninu a ovoce si člověk samozřejmě může vypěstovat na zahrádce. Ne v každém ročním období to ale jde a ne vždy k tomu máme vhodné podmínky. Nakupování zeleniny z obchodu se tak nevyhneme. Předtím, než ji využijeme na vaření či ke konzumaci, je třeba se ujistit, že je bezpečné ji jíst.
Každou zeleninu je třeba před použitím umýt. A u té z obchodu to platí dvojásob, často bývá totiž ošetřena různými chemickými látkami, navíc na ni také sahají desítky lidí.
Omyjte ji ve vodě s jedlou sodou
Zeleninu nestačí mýt pouze pod tekoucí vodou. Ve většině případů je třeba ji proprat v misce, a to ideálně hned několikrát. Jak ale radí iReceptář, ideální je vyprat zeleninu ve vodě s jedlou sodou.
Obyčejná voda totiž smyje jen mikroorganismy přilepené na slupce. Ale pesticidy, které se mnohdy dostanou i do ovoce samotného, se jen tak snadno nedají.
Horká a studená voda
Abyste měli jistotu, že se zbavíte opravdu všech bakterií i pesticidů, umyjte zeleninu nadvakrát. Poprvé ve vodě horké, potom ještě ve studené. Zároveň do ní v obou případech přidejte lžičku jedlé sody.
Ve vodě je ideální nechat plody minimálně 20 minut. Pokud se jedná o plody s tvrdou slupkou, jako například meloun, je ideální vydrhnout ho vodou se sodou přímo nějakou čistou houbičkou.
Jedlá soda dokáže zbavit ovoce pesticidů a zajistí vám, že se nemusíte bát nepříjemné chuti zeleniny, ale ani žádné nemoci. Přece jen by zelenina a ovoce měly zdraví především prospívat.
Zdroj: Prostřeno, Chalupáři a Zahrádkáři, Pro Ženy, iReceptář
Autor: Šárka Cvrkalová