Špenát je zdravý a já osobně ho miluji v mnoha jídlech. Dělám ho doma skoro každý týden. Moje rodina si v poslení době velmi oblíbila francouzský recept, který jsem získala od kamarádky. Quiche je slaný koláč, který si s velkou chutí dají i vegetariáni.
Quiche se dá dělat na mnoho způsobů. Občas připravuji i ten masový, jelikož ale miluji zeleninu a mezi přáteli mám celou řadu vegetariánů, oblíbila jsem si především ten špenátový. Vyzkoušet si ho doma můžete podle následujícího receptu i vy.
Co budete potřebovat?
Jde o zahraniční pokrm, konkrétně o jídlo z Francie. Přesto ho ale velmi snadno připravíte i u nás. V České republice téměř v každé samoobsluze seženete vše, co na přípravu tohoto jídla potřebujete.
Na přípravu těsta budete potřebovat 325 gramů celozrnné mouky, 2 lžičky hořčice a 90 mililitrů olivového oleje. Vše smícháte a vytvoříte směs, kterou necháte odpočinout 3 hodiny v ledničce.
Na náplň si připravte 400 gramů tofu, kurkumu, bílý pepř, cibuli, 125 mililitrů sójového mléka, bazalku, 2 lžičky olivového oleje, 100 gramů baby špenátu, 225 gramů cherry rajčat a tymián.
Jak na přípravu?
Těsto na francouzský koláč rozválejte na placku. Tu dejte do kulaté formy a pečte ji asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Než se korpus dopeče, smíchejte v mixéru tofu, kurkumu, pepř, cibuli a sůl.
Následně přidávejte do směsi mléko, dokud vám nevznikne hladká a hustá náplň. Špenát s cherry rajčaty a tymiánem opečte krátce na pánvi a směs vmíchejte do náplně.
Předpečené těsto potřete náplní, dozdobte zbytkem rajčat, posypte sýrem a dejte ještě na 30 minut péct. Potom se jídlo podává teplé, dá se ale jíst i zastudena. U nás v rodině se ale vždy upřímně zkonzumuje dříve, než stihne vychladnout.
Zdroj: Asutorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová