Tradiční českou kulajdu měl pravděpodobně někdy v životě už každý z vás. Někomu podobně jako například koprová omáčka tohle jídlo nechutná, jiní si ale koprovou polévku užívají. Existuje na ni celá řada receptů. Který je ten správný?
Pravda je, že jde o jídlo, které dělávaly už naše babičky a každý ho připravuje trochu jinak. Nedá se říci, který recept je stoprocentně ten nejsprávnější. Z těch následujících si ale rozhodně vyberete.
Kulajda podle Radka Kašpárka
Na kulkajdu podle českého šéfkuchaře Radka Kašpárka budete potřebovat 250 gramů brambor, 2 cibule, 200 gramů hříbků, 150 gramů másla, 400 mililitrů mléka, 150 mililitrů smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 lžíce octa a lžičku cukru.
Cibuli orestujte na másle, přidejte houby, po chvíli přisypte mouku a zarestujte ji. Potom vše zalijte mlékem a uveďte k varu. Po 10 minutách do polévky přidejte brambory. Jakmile budou uvařené, vmíchejte kopr, smetanu a vše dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem.
Kulajda podle Romana Pauluse
Šéfkuchař Roman Paulus v rozhovoru pro Můj Rozhlas prozradil, jak dělá polévku on. Podle jeho slov je kulajda velmi unikátní záležitost, kterou nikde jinde na světě nenajdete. Sám uznává, že postupů je několik.
On sám jako základ používá obvykle zeleninový vývar, nebo vodu, která mu zbyde po uvaření brambor. Tu zahustí lehkou máslovou jíškou, následně pak přidává smetanu, cukr a ocet. Důležité podle jeho slov je kopr přidat až k úplnému konci.
Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dělá kulajdu opět mírně jinak než jeho dva kolegové. Doporučuje využít houby čerstvé, není ale podle jeho slov problém sáhnout také po sušených houbách z loňského roku.
Polévku dělá Pohlreich podobně jako Kašpárek, přidává do ní ale na závěr ztracená vejce. Ta připravíte tak, že je vyklepnete do naběračky s octem a pomalu vlijete do vroucí vody. Vaří se asi tři minuty tak, aby se bílek obalil kolem žloutku a byl hotový, zatímco samotný střed vejce se bude po rozkrojení roztékat.
Zdroj: iDNES, iReceptář, Můj Rozhlas
Autor: Šárka Cvrkalová