Bramboráky jsou pokrm, který pravděpodobně jednou za čas připravuje každý z vás. Někdo je má rád sladké, daleko častěji se ale dělá klasika s majoránkou a česnekem. Připravte si bramboráky pro změnu podle receptu Romana Vaňka.
Jídlo podobné bramborákům najdete v mnoha zahraničních kuchyních. Placky z brambor nicméně u nás přesto chutnají jinak. Jejich základem je právě majoránka a česnek. A tuto českou klasiku miluje právě i odborný gastronomický poradce Roman Vaněk.
Jednoduchý recept
Na tradiční české bramboráky podle Romana Vaňka budete potřebovat 500 gramů brambor, 5 stroužků česneku, 100 gramů hladké mouky, 2 vajíčka, 100 mililitrů mléka, 2 lžíce čerstvé majoránky, 250 gramů sádla, sůl a pepř.
Někteří lidé do pokrmu nepřidávají mléko a bramboráky smaží raději na oleji. Tento recept možná nepatří k těm zcela nejzdravějším, rozhodně si ale na bramborácích pochutnáte. A jednou za čas člověk přece trochu zhřešit může.
Příprava je velmi snadná
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Potom z nich vymačkejte přebytečnou vodu, abyste je zbavili tekutin, ale také škrobu. Přidejte k nim vajíčka, sůl, pepř a utřený česnek. Potom zamíchejte do směsi majoránku, mouku a mléko.
Z těsta potom na pánvi na rozehřátém sádle smažte větší placky. Dělají se z obou stran dozlatova, potom se odkládají na papírové utěrky, aby z nich okapal přebytečný tuk. Bramboráky chutnají skvěle samotné, někdo k nim má ale také rád zelí nebo třeba masovou směs.
Zdroj: Top Recepty, Recepty, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová