Kdykoli mě trápí nějaká nemoc, pomůže mi silný vývar. A stejně tak i já svým blízkým připravuji tuto polévku, pokud mají nějaké zdravotní problémy. Polévku nicméně vylepšuji pestem, které jí dodá chuť a také spoustu vitamínů.
Pesto mám doma prakticky neustále. Kdykoli mi dojde, hned se ujistím, že jsem si připravila nové zásoby. Využívám ho v mnoha receptech a tahle vynikající a zdravá polévka je jedním z nich.
Obyčejný vývar plný vitamínů
Silný vývar postaví člověka na nohy. Já do polévky dávám velké množství zeleniny, takže jakmile je mi trochu lépe, mohu si kromě samotné vody nandat i porci, která mě pořádně zasytí.
Na přípravu této husté polévky budete potřebovat mrkev, petržel, celer, 2 bobkové listy, 80 gramů hrášku, cuketu, 150 gramů fazolek, rajče, 3 chřesty, olivový lej, 1,5 litru vývaru, 100 gramů pesta, sůl a pepř.
Postaví vás na nohy
Na oleji s máslem si nejprve orestujte mrkev a petržel. Směs potom zalijte vývarem a nechte provařit. Jakmile mrkev a petržel změknou, přidejte všechnu ostatní zeleninu. Cuketa a rajčata se přidávají jako poslední.
Na závěr do polévky vmíchejte velkou lžíci pesta. Po provaření je polévka hotová. Já ji podávám tak, že dám na talíř lžíci pesta a následně ho zaliji vývarem. V případě, že je polévka pro někoho, komu není dobře, ze začátku se servíruje jen voda s pestem.
Jakmile se člověku udělá lépe, může si dát i zeleninovou část polévky, která ho zasytí, dodá mu energii a přispěje tomu, že se do pár dní uzdraví.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová