Pule: Nejdražší sýr na světě se vyrábí z oslího mléka

Zdroj: Shutterstock

Pokud patříte k milovníkům sýrů, dobře víte, že za kvalitu si často člověk musí připlatit. Někdy mléčné výrobky stojí více než nejrůznější uzeniny. V případě sýru s názvem pule je nicméně jeho cena oprávněná.

Jedná se o nejdražší sýr na světě. Vyrábí se ze speciálního oslího mléka. Balkánský osel je ohrožený druh osla, kterých žije na světě zhruba 100 kusů. Ti se ručně dojí a z jejich mléka potom vzniká právě tato pochoutka.

Malé množství produktů

Pokud byste někdy chtěli pule ochutnat, bude to pravděpodobně velmi náročné. Kromě toho, že je jeho cena vysoká, dělá se ho pouze velmi omezené množství, vysvětluje Yahoo!

Na výrobu jednoho kilogramu bílého a drobivého uzeného sýra je potřeba 25 litrů oslího mléka. V současné době se proto sýr vyrábí pouze na základě objednávek a běžní lidé se k němu nemají šanci dostat.

Výroba sýru je poměrně náročná. Míchá se při ní mléko z 60 % oslí a ze 40 % kozí. Zatímco krávy mohou poskytnout až 60 litrů mléka za jeden den, samice osla produkují kolem dvou litrů za den. Velké peníze stojí také provoz oslí farmy, vysvětluje BBC.

Oslí mléko pro zdraví

Kromě toho, že sýr chutná velmi výjimečně, a to i díky tomu, že se osli pasou na speciálních pastvinách, jejich mléko je také považováno za velmi zdravé. Už Kleopatra údajně v minulosti tento produkt používala na zkrášlení své pleti, píše CEO.

Legendy také říkají, že řecký lékař Hippokratés používal toto mléko k léčbě různých nemocí a ran. Oslí mléko se proto běžně využívá při výrobě sladkostí nebo produktů pro děti. Vždy si za ně ale oproti těm běžným výrazně připlatíte.

Zdroj: CEO, Yahoo!, All recipes, BBC

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz