Saltimbocca: Italský plátek masa s bylinkami chutná skvěle s bramborami i kaší

Zdroj: Shutterstock

Pokud máte rádi italská jídla, jistě si pochutnáte i na následujícím receptu. Saltimbocca možná na první pohled příliš italsky nepůsobí. Jedná se o plátek masa, který se podává s kaší či bramborami. Italové ale nedělají vždy jen omáčky, pizzu a těstoviny.

Je to především kombinace masa a čerstvých bylinek, která dělá pokrm jedinečným. Jeho příprava není nijak náročná a zvládne ji i začátečník. Vyzkoušejte si pokrm doma připravit i vy.

Původ neznámý

O pokrmu se poprvé začalo psát v kuchařkách z roku 1930. Italové v nich zmiňují, že je pokrm převzatý. Odkud přesně ale jídlo pochází, jasné není, uvádí Taste Atlas. Saltimbocca má mnoho variací, nejtradičnější je ale ta s šalvějí podávaná s bramborovou kaší.

Na přípravu budete potřebovat 600 gramů zadního telecího masa, 4 plátky parmské šunky, lístky šalvěje, mouku, decilitr kvalitního bílého vína, vývar, máslo, olej, sůl a pepř.

Jak na přípravu jídla

Maso naklepejte a osolte a opepřete. Potom na něj položte šunku a plátky šalvěje. Holou stranu masa obalte v mouce. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm opékejte, ale pouze z pomoučněné strany.

Jakmile se zatáhne, zalijte ho vínem. Pod pokličkou pak plátky masa duste a postupně přidávejte víno, kdykoli se odpaří. Tím pádem se pokrm krásně zpracuje z obou stran.

Potom už jen celou tu krásu naservírujte na talíř, přidejte bramborovou kaši, pokud máte raději brambory či hranolky, můžete si na saltimbocce pochutnat i s nimi. Nezapomeňte pokrm dozdobit rajčaty a čerstvou bazalkou.

Zdroj: Eat and Walk ItalySanpellegrinoTaste Atlas

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz