Grilování milujeme. Je to velice oblíbená společenská událost, při které si pochutnáme, užijeme si skvělý čas s přáteli nebo s rodinou a dosyta si vychutnáme příjemné letní dny a večery. Nebojte se vyzkoušet něco neobvyklého a na gril hoďte pár mořských potvůrek.
Čeká vás grilovačka a stojíte v obchodě a přemýšlíte, čím dnes potěšíte své chuťové buňky? Krkovičkou? Biftekem? Burgerem? Hermelínem? Cuketou? Nebo sáhnete po žampionech? A co se trošku rozšoupnout? Namísto toho, abyste brali opět to, co už znáte a měli jste to několikrát, zamiřte do místa, kde seženete čerstvé ryby a nejrůznější mořské plody.
Zvolte rybu, ale ne jen tak ledajakou
Na lososy a makrely jsme my Češi už celkem zvyklí a připravit je na grilu nám nedělá problém. Co ale zkusit něco trochu méně obvyklého? Vyzkoušejte tuňáka, mečouna, tresku nebo mořského ďasa.
Grilovaný tuňák s čerstvým křenem
Na celkem dvě porce budeme potřebovat dvě filety tuňáka, jednu lžičku rostlinného oleje, dvě lžíce sójové omáčky, dvě lžíce rýžového octa, jednu lžíci čerstvého strouhaného křenu, čtyři kusy cherry rajčátek nakrájených na plátky, půl lžičky chilli pasty a jednu lžíci najemno nakrájené jarní cibulky.
Tuňáka potřeme rostlinným olejem. Smícháme všechny ostatní ingredience a necháme rybu ve směsi dvacet minut marinovat. Tuňáka grilujeme z každé strany tři minuty na nejžhavějším místě grilu.
Grilovaný mečoun
Na dvě porce si pořídíme dva stoosmdesátigramové steaky z mečouna, padesát ml olivového oleje, půl hrsti nasekaných čerstvých lístků máty, půl hrsti nasekaných čerstvých lístků bazalky, citronovou šťávu, jeden stroužek najemno nasekaného česneku, sůl a pepř.
Gril rozehřejeme na středně vysokou teplotu. Prošleháme olej, mátu, bazalku, česnek a citronovou šťávu. Steaky osolíme, opepříme a potřeme připravenou směsí. Grilujeme z každé strany 3 až 5 minut. Na talíři potřeme ještě zbytkem směsi a podáváme.
Mořský ďas na grilu
Koupíme 750 gramů mořského ďasa. Na jeho přípravu budeme potřebovat dvě lžíce olivového oleje, kůru a šťávu z malého citronu a svazek čerstvých bobkových listů.
Omyjeme a papírovým ubrouskem osušíme jednotlivé porce. Odstraníme narůžovělé blány a kolem páteře maso z obou stran odkrojíme tak, abychom získali dva silné plátky. Ty nakrájíme na dva a půl centimetru silné kostky.
Promícháme je s citronovou kůrou, šťávou a olejem. Kostky napichujeme na grilovací jehlice střídavě s bobkovými listy a klínky citronu. Položíme špízy na mřížku grilu, potřeme zbylou marinádou a grilujeme 3 až 4 minuty, dokud nebude maso hotové.
Nebojte se i jiných mořských plodů
Vedle ryb můžete vyzkoušet i jiné mořské plody, jako jsou krevety, krabi, langusty, mušle nebo chobotnice. Je to jednoduché, originální a velice chutné.
Autor: Laura Vlková