Marcella Hazan byla italská kuchařka. Zemřela sice v roce 2013, zanechala po sobě ale celou řadu receptů, které jsou sepsané v mnoha knihách. Ty vycházely v angličtině, díky čemuž se žena proslavila po celém světě.
Když byla malá, údajně ji vaření téměř nezajímalo. Lásku ke gastronomii objevila až daleko později, kdy přijela do Spojených států. Narodila se v Itálii a tamní kuchyni vždy milovala. Na počátku 50. let se seznámila s Victorem Hazanem, s mužem, se kterým se později přestěhovala z Evropy na jiný kontinent.
Žena v domácnosti
V USA měla Marcella problém najít si jakoukoli práci. Její muž jí řekl, že to pro něj není problém, pokud mu bude dobře vařit, že se o ni postará. Přál si jíst především jídla, na která byl zvyklý, píše New Yorker.
Pro kuchařku nebylo snadné v USA připravovat italská jídla, protože obchody zde tehdy nenabízely velké množství potřebných ingrediencí. Přesto se ale se situací poprala a začala tou dobou také psát svou první kuchařku.
Dokázala zaujmout
Italské recepty do té doby existovaly obvykle pouze v italsky psaných knihách. Pro osoby žijící v USA se staly kuchařky obsahující netradiční recepty něčím velmi zajímavým a lákavým.
Navíc dokázala Marcella Hazan psát recepty velmi lákavým způsobem. Brzy se tak pro svá díla proslavila. Z ženy v domácnosti se stala slavná kuchařka, která si nakonec svým koníčkem začala vydělávat slušné peníze, píše Sarasota Magazine.
Kromě zajímavých receptů v každé ze svých knih popisuje kuchařka to, že základem chutného jídla jsou obvykle tři ingredience a není třeba zbytečně chutě překombinovávat. Důležité pak také je do vaření vložit srdce a trpělivost.
Zdroj: Sarasota Magazine, Apetit, Prima Fresh, New Yorker
Autor: Šárka Cvrkalová