Vepřové výpečky s houbami: Česká klasika, na které není co zkazit

Zdroj: Shutterstock

Patříte k milovníkům tradičních českých jídel? Potom si jistě pochutnáte na pokrmu, který kombinuje maso s houbami. Příprava výpečků není nijak složitá. Já je obvykle připravuji s bramborovými noky a se špenátem.

Výpečky objevíte na menu snad v každé restauraci. Někdy se podávají se zelím, obvykle se k nim ale dělají bramborové knedlíky a špenát. Je jen na vás, kterou verzi zvolíte. Jak ale maso připravit tak, aby se dalo krájet lžící a v puse se rozpadalo?

Nešetřete cibulí ani kořením

Na přípravu pokrmu není potřeba nic extra speciálního. Přesto je ale třeba myslet na to, že jenom maso nestačí. Vepřové je nutné výrazně dochutit. Proto některými ingrediencemi rozhodně nešetřete.

Připravte si 200 gramů vepřového bůčku, 270 gramů vepřové pečeně, sůl, 2 cibule, 100 gramů mražených dušených hub, sladkou papriku, grilovací koření a 4 stroužky česneku. Z tohoto množství připravíte maso na čtyři porce.

Jak na přípravu

Maso nejprve pokrájejte na kostky. Ty nesmí být příliš malé, aby se nerozpadly při pečení, zároveň ale ani příliš velké, aby příprava netrvala dlouho a maso se propeklo pravidelně ze všech stran.

Smíchejte maso s prolisovaným česnekem a kořením a nechte 10 minut odležet. Troubu vyhřejte na 200° C. Do pekáče dejte na dno na kolečka pokrájenou cibuli a houby, potom na směs nasypte maso.

Výpečky mírně podlijte, zakryjte pokličkou a nechte péct asi 90 minut. Potom je odkryjte a dopékejte maso ještě asi 10 minut. Pravidelně kontrolujte, zda jsou dostatečně podlité. Nakonec už zbývá jen připravit si k jídlu noky a špenát a můžete podávat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz