Mnoho mých přátel tatarský biftek, nebo chcete-li tatarák, nemá rádo. Nebo ho minimálně rádi neměli, dokud neochutnali moji verzi. Já osobně si málokdy tenhle pokrm dávám v restauraci, doma ho ale dělám pravidelně.
Někteří lidé se bojí toho, že je syrové maso plné bakterií. Jiným jednoduše jídlo nechutná. U tataráku nicméně vždy záleží na kvalitě surovin a na tom, jak ho dochutíte. Z něčeho, co se bojíte ochutnat, se může lehce stát vaše oblíbené jídlo.
Tatarák s kapary
Při přípravě tataráku si dávám pozor především na to, jaké ingredience vybírám. Nikdy ho nepřipravuji z mletého masa, které koupím v klasickém obchodě.
Vždy vyhledávám kvalitní zadní hovězí maso z řeznictví. Kromě toho osobně přidávám do pokrmu kapary, které dělají jídlo jedinečným. Potom už potřebujete jen pár ingrediencí, které seženete velmi snadno.
Na tatarák si připravte 600 gramů hovězího zadního, žloutek, olivový olej, kapary, 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, 2 stroužky česneku a nasekanou pažitku a petrželku. A samozřejmě chléb, se kterým budete pokrm podávat.
Jak na přípravu
Maso můžete připravit pomocí mlýnku na maso, já ho ale jednoduše krájím a škrábu nožem na jemnou konzistenci. Potom ho promíchám se žloutkem, přidám kapary, hořčici, vše dochutím solí a pepřem a zamíchám do směsi také pažitku a petržel.
Na oleji opečené topinky potom už jen stačí výrazně potřít česnekem a zakápnout olejem. Nakonec servíruji vše na talíř pomocí kulaté formičky, a aby jídlo dobře vypadalo zasypu ho ještě nějakou tou zelenou bylinkou.
Je ale na vás, zda budete jídlo podávat takto, nebo ho přímo na chléb namažete. Ať se rozhodnete jakkoli, hosté si pochutnají. Pokud máte ve svém okolí někoho, komu tatarák nechutná, přesvědčte ho, že tuto verzi si zamiluje.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová