Máte rádi sýr? Pokud patříte ke skutečným milovníkům těchto mléčných výrobků, dobře víte, že kvalitní ovčí a kozí sýry nemají právě nízkou pořizovací cenu. A jinak tomu není ani v případě, že si chcete dát Divle Obruk.
Tento sýr pochází z Turecka. Konkrétně z Anatolské náhorní plošiny, kde i dnes žije několik stovek kočovných pastevců, kteří se pro svou obživu mimo jiné věnují právě výrobě této pochoutky, vysvětluje Food Inovation Quarterly.
Bio pochoutka
O výrobu sýru se stará zhruba 300 pastevců. Nikde jinde na světě se Divle Obruk nevyrábí, jde proto o opravdu velmi vzácnou lahůdku. Stádo koz a ovcí, které pastevci chovají, čítá asi 3500 zvířat.
Ta se od dubna do listopadu pasou na místních loukách a nedostávají žádnou jinou stravu, popisuje Formaggiaastic. Jejich mléko chutná po bylinách, které v daném místě rostou, pokrm je zcela bio.
Na výrobě nic náročného není
Kromě tohoto speciálního mléka vlastně není výroba až tak náročná. Je k ní potřeba už jen syřidlo z telecích žaludků a sůl. Sýr se uchovává po dobu zrání v jeskyni Divle. V té je po celý rok okolo 5 °C a její vlhkost dosahuje 100 %, upřesňuje Atlas Obscura.
Sýr v těchto podmínkách zraje asi pět měsíců. Pastevci ho každý rok vyrobí asi kolem 40 tun, během tří měsíců je ale obvykle veškeré zboží prodáno. Sýr se prodává v kulatých blocích, uvnitř je bílý, někdy trochu nažloutlý. Čím starší je, tím je považován za kvalitnější.
Podle místních má sýr oříškovou a bylinkovou chuť, nejlepší je konzumovat ho s tenkými plátky chleba a čerstvým ovocem. Zapíjí se především anýzovým mlékem.
Zdroj: Formaggiaastic, Atlas Obscura, Lonely Planet, Food Inovation Quarterly
Autor: Šárka Cvrkalová