Meloun si dopřávejte pravidelně, je pro tělo zdravější, než si myslíte

Zdroj: Shutterstock

Meloun je zelenina, kterou si dopřáváme především v létě, kdy je její sezóna. Miluje ho snad každý a kromě toho, že ho jíme čerstvý, dají se z něj také připravit nejrůznější smoothie nápoje. Proč byste ho ale do jídelníčku měli zařadit pravidelně?

Meloun není pouze chutný, ale také velmi zdravý. Ve skutečnosti se vyplatí vyhledávat ho nejen v létě, ale i v zimě, kdy je sice jeho cena vyšší a nenajdete ho v každém obchodě, pro vaše tělo ale dovede udělat mnoho pozitivního.

Vodní a cukrový

Mnoho lidí považuje meloun za ovoce, přesto se ale oficiálně řadí mezi zeleninu. Dělí se na dva druhy, tím prvním je u nás oblíbený a více známý meloun vodní, druhým potom meloun cukrový, který patří do stejného rodu jako například okurka.

V České republice se daleko více konzumuje meloun vodní, který pochází původně z Afriky. I u nás se ale ve velkém pěstuje. Na zahrádce nicméně velmi snadno můžete vypěstovat právě i meloun cukrový.

Meloun a zdraví

Většina lidí si meloun dá proto, že jim chutná, v létě jde ale také o vynikající osvěžení a o způsob, jak udržet pitný režim. Zelenina totiž obsahuje velké množství vody.

Kromě toho má meloun také vysoké množství vápníku, kyseliny jablečné, listové a citronové. Dále v něm najdete především vitamín C, cukrové melouny pak obsahují hlavně vitamín B1, B2 a provitamíny A, píše Northwestern Health Science University.

Melouny posilují a čistí organismus, protože mají močopudné účinky. Dále mají uklidňující účinek a mimo jiné stimulují krevní oběh. Jsou plné vlákniny, což pomáhá posílit funkci střev, navíc se díky tomu také rychleji vylučuje nadbytečný cholesterol z těla.

V neposlední řadě je dobré vědět, že se meloun hodí i jako pokrm při dietě. Má minimum kalorií, pomáhá se spalováním tuků a konzumovat ho můžete prakticky denně, aniž byste měli výčitky. Jde o zdravé mlsání, které se jednoduše vyplatí zařadit do jídelníčku z mnoha důvodů.

Zdroj: Cleveland Clinic, Northwestern Health Science University, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz