Kypřicí prášek je ingrediencí, kterou byste doma měli mít prakticky neustále. Nikdy nevíte, kdy se rozhodnete něco péct a budete ho potřebovat. Jeho trvanlivost je poměrně dlouhá, není drahý, a schovaný ho tak doma můžete mít kdykoli. Někdy se ale stane, že dojde.
Možná jste si neuvědomili, že vám dochází, možná jste ho jen zapomněli koupit. Chystáte se na přípravu pokrmu, ve kterém je kypřicí prášek nezbytný, ale doma ho nemáte a do obchodu to nestíháte? Víme, čím ho nahradíte.
Podmáslí, jogurt nebo melasa
Možná se vám to bude zdát na první pohled divné, nicméně i obyčejné podmáslí může prášek do pečiva nahradit, píše iDNES. Zhruba polovina menšího hrnku nahradí asi 5 gramů kypřicího prášku.
Pokud nemáte ani podmáslí, pomůže jednoduše bílý jogurt. Stačí smíchat polovinu hrnku bílého jogurtu bez příchuti se čtvrt lžičkou jedlé sody, radí Top Recepty.
Používáte v kuchyni melasu? A věděli jste, že ji můžete použít místo kypřicího prášku? Opět ji stačí vhodně smíchat s jedlou sodou a při pečení nebudete mít žádné problémy.
Pomohou i kyselé ingredience
Místo prášku do pečiva můžete využít i ocet, citron, nebo třeba kyselé mléko, píše Domácí vaření. Ve všech případech k ingrediencím přidejte trochu jedlé sody. Nemusíte se bát, kyselý pokrm ve výsledku nebude, ocet nebo citron pouze poslouží jako náhrada látek, které dělají v kypřicím prášku svou práci.
V neposlední řadě se potom při pečení dá využít jednoduše více vajíček. Oddělte žloutky od bílků, ty potom vyšlehejte a vmíchejte do těsta, které připravujete. Postupujte opatrně, abyste docílili toho správného efektu.
Zdroj: Domácí vaření, iDNES, Recepty, Vitalia, Top Recepty
Autor: Šárka Cvrkalová