Některá jídla jsou vyhledávána i přesto, že jsou velmi nebezpečná. Jejich konzumace může být sice zážitkem, pokud se ale špatně připraví, mohou vás také stát život. Patří k nim i extrémně jedovatá žába z Namibie.
Někteří lidé si tuto pochoutku dopřávají, protože je prý vynikající. Jiní možná jen milují adrenalin. Na mnoha místech světa ji neochutnáte a není se čemu divit. Na její přípravu je třeba mít speciální dovednosti, píše List Verse.
Hrabatka drsná
Oshiketakata, nebo česky také hrabatka drsná, je žába, která připomíná českou ropuchu. Je ale daleko větší a žije výhradně v afrických zemích. Žába je extrémně jedovatá. Má ve svém těle toxiny, které dovedou dospělého člověk usmrtit během několika minut.
Jedy v jejím těle se nicméně během sezóny mění. Pokud se hrabatka loví a zabíjí v pravý čas, dá se riziko otravy při jejím pozření velmi snížit. Dělají to především domorodci v Tanzanii.
V zemích blíže jihu Afriky se hrabatka dá konzumovat i v několika konkrétních podnicích. Její přípravu mají vždy na starosti odborníci, ani tak ale není zcela jisté, že vše projde hladce.
Vařená žába
Žába se obvykle jako první zbaví kůže a převaří se ve vodě. Pokud si za ni zaplatíte, je vaše, cena ale není nízká. V kmenech, které se jejím lovem zabývají, se jedná o obřadní jídlo, které se nabízí jako pvní starším a váženým členům skupiny, popisuje The Fact Site.
Potom se jídlo podává mužům, kteří se starají o lov, potom ženám, a až nakonec dětem. Tato tradice se dodržuje jednak proto, že je jídlo považováno za posvátné a dává se lidem v pořadí, ve kterém si ho zaslouží.
Podle iDNES ale také existuje teorie, že pokud je žába špatně zpracovaná, usmrtí starého člověka, který už by na světě dlouho nebyl. Mladí a silní muži jsou schopni toxiny překonat a dětem se pak nakonec dávají jen zbytky, které by měly být obvykle zcela bezpečné.
Zdroj: USA Today, The Fact Site, List Verse, Blesk
Autor: Šárka Cvrkalová