Jedlou sodu v kuchyni nahradíte kypřicím práškem. Reaguje ale pomaleji

Zdroj: Shutterstock

Existují suroviny, které doma máme téměř neustále. Když nám náhodou dojdou, velmi se tomu divíme a často pak v rychlosti musíme přemýšlet, čím je nahradit. Jak je to třeba s takovou jedlou sodou? Co se dá použít místo ní?

Jedlá soda se využívá při vaření, je ale také velmi všestranným pomocníkem v domácnosti. Každý ji má doma, někdy se ale může stát, že ji využijeme a zapomeneme koupit novou. Jak ji v receptech nahradit?

Rozdíl mezi sodou a kypřicím práškem

Jedlá soda se často používá jako kypřidlo při přípravě pečiva. Podobnou funkci má i pečicí prášek. Jak se tyto dvě ingredience vlastně liší?

Kypřicí prášek do pečiva je obvykle tvořen třemi složkami. Patří k nim škrob, zásaditá jedlá soda a vinný kámen. Jedlá soda je tedy ve skutečnosti součástí kypřicího prášku. Zatímco soda jako taková je zásaditá chemická látka, která reaguje s kyselými či kyselinotvornými složkami, které přidáme do těsta, vysvětluje Apetit.

Ano, pokud potřebujete do pečiva přidat jedlou sodu a žádnou doma nemáte, snadno ji můžete pečicím práškem nahradit, protože v sobě má mimo jiné i její zastoupení, píše web.

Trvá to déle

Jedlá soda v těstě reaguje hned poté, co se setká s kyselou látkou. Prášek do pečiva kvůli tomu, že je složen z více látek, může mít reakční dobu delší, vysvětluje Umíme poradit.

Soda je také zhruba třikrát silnější. Takže jí nemusíte do pečiva používat tolik. Na druhou stranu kypřicího prášku je třeba dát více, aby splnil její funkci.

A pokud by se vám stalo, že doma nebudete mít ani sodu, ani prášek do pečiva, využít pak můžete ještě obyčejná vajíčka. Stačí oddělit žloutky od bílků, vyšlehat sníh a ten potom použít jako kypřidlo, radí Apetit.

Zdroj: Apetit, iDNES, Top Recepty, Umíme poradit

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz